”Golfbollen” stoppar höghus i Sundbyberg – nu vill (C) höja tornet

Bällsta radartorn.
Bällsta radartorn.
Bällsta radartorn, eller "Golfbollen", har blivit en bromskloss i Sundbybergs planering av höga hus. Nu vill Centerpartiet i Stockholms stad lägga en miljon kronor på att höja eller flytta bollen.

Golfbollen har gett Sundbybergs politiker och stadsplanerare huvudvärk den senaste tiden. Flera detaljplaner, där lite högre hus ingår, har överklagats av Luftfartsverket med hänvisning till att höjder över 50 meter kan skugga radarn. Det kan i sin tur kan innebära en säkerhetsrisk för flygtrafiken, enligt myndigheten.

I Rissne har 14-16-våningshus satts i pausläge sedan Luftfartsverkets maxgräns överskridits. Tre höga hus i Hallonbergen har fått nej av samma skäl.

Golfbollen hotar Sumpans höghus

Golfbollen kan stoppa ännu ett bygge

”Flytta Golfbollen till Västerås”

Nu får Sundbybergs höghusvurmare stöd från Centerpartiet i Stockholms stad. Partiet skriver i ett pressmeddelande på fredagen att tornet bör höjas eller flyttas. ”Bällsta radartorn i Bromma hindrar byggnation av höga hus i Stockholm och lägger en våt filt på stadens utveckling”, skriver partiet.

Golfbollen står på Stockholms stads mark och när arrendet går ut och ska omförhandlas vill Centerpartiet trycka på för nya villkor.

Centerpartiet avsätter en miljon kronor i budgeten för 2017 för att utreda en flytt eller höjning av bollen, vilket beskrivs som en av de viktigaste satsningars i partiets oppositionsbudget.