ANNONS

Gömde knark i yoghurtpaket – nu döms de

Greps med fem kilo knark på centralen.
Kumpanerna anlände till T-centralen i augusti. Efter några minuter grips de.
Smugglade fem kilo knark till centralen.
I kumpanernas väskor fanns över fem kilo heroin och kokain i så kallade sväljkapslar.
Smugglade fem kilo knark till centralen.
Narkotikan smugglades i yoghurtpaket.
Kumpanerna packade över fem kilo heroin och kokain i yoghurtförpackningar och satte sig på tåget mot Stockholm. På centralstationen greps de.
Nu döms kvartetten till långa fängelsestraff och utvisning.
ANNONS

Det var i augusti förra året som polisen fick tips om två kvinnor och två män som var på väg till Stockholm med stora mängder narkotika. De fyra kumpanerna, en 51-årig holländare och hans 47-åriga flickvän, hennes 31-åriga kusin och en 54-årig man från Tyskland, hade smugglat med sig knarket på ett tåg från Köpenhamn. Resan övervakades av polis, och de fyra greps på Centralstationen den 26 augusti. 

I deras väskor fanns över fem kilo heroin och kokain i så kallade sväljkapslar, nedpackade i yoghurtpaket. Enligt polisen kan det ha rört sig om så mycket som 193 000 doser till ett värde av omkring två miljoner kronor.

Döms till långa fängelsestraff

I förra veckan kom domen i Stockholms tingsrätt. Männen och kvinnorna döms för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. 51-åringen och hans flickvän döms till åtta års fängelse, de andra till sex år och sex månaders fängelse.

31-åringen påstår i förhör att hon blev övertygad av sin kusin att följa med på resan. Då visste hon inte att de planerade att smuggla in narkotika i Sverige. Även 47-åringen och 54-åringen nekar till narkotikabrott.

51-åringen, däremot, erkänner att han visste att väskorna innehöll narkotika, och påstår att han tvingades genomföra smugglingen på grund av en skuld. Om han inte hade genomfört smugglingen hade han blivit dödad.

Smugglingen var organiserad

Enligt polisen var smugglingen en del av en större organiserad verksamhet som pågått under flera månader. Syftet var att tjäna stora pengar. Resan till Stockholm ska ha upprepats flera gånger och följt samma mönster, med sväljkapslar som packats ned i yoghurtförpackningar.

”Det har varit fråga om en välordnad organisation med effektiv logistik och förfarandet har varit gränsöverskridande”, skriver tingsrätten i domen.