ANNONS

Gömde odlingen för övriga i familjen

Fyra års fängelse blev straffet för en Skarpnäcksbo som odlat marijuana i sitt hem.

Mannen hävdade utpressning, men dömdes ändå.

Trots det stora beslaget påvekas inte marijuanamarknaden i området nämnvärt, enligt polisen.
ANNONS

Mannen stoppades på rutin i sin bil i början av januari i år. Polisen märkte att han svarade undvikande på frågor och verkade drogpåverkad. Det ledde till en husrannsakan i mannens hem i Skarpnäck.

I lägenheten hittade polisen över 200 gram potent kokain, dopningspreparat och framför allt fyra kilo marijuana. Polisen fann även 110 000 kronor i kontanter.

Dessutom hade mannen en längre tid odlat egen marijuana i en avskild del av lägenheten, dold för övriga i familjen. Beslaget i mannens hem var värt 400 000 kronor på gatan. Kokainet var värt runt 200 000 kronor, enligt polisen.

Mannen åtalades för bland annat grovt narkotikabrott och i juni dömdes han till fyra års fängelse.

Mannen själv hävdade i rätten att han utsatts för hot och utpressning av andra kriminella – och därför tvingats odla, sälja och förvara droger i sitt hem. Tingsrätten kunde konstatera att mannen haft skyddade personuppgifter tidigare och haft problem med skulder. Det räckte dock inte för att köpa den dömde mannens version.

Att en leverantör och fyra kilo marijuana försvinner från marknaden påverkar dock inte flödet särskilt mycket.

– Om man ska vara ärlig blir det kanske en liten dipp lokalt, det är allt, säger Fredrik Arnesson, chef för gatulangningssektionen på Södeortspolisen.

Hur känns det, att ni inte kommer någon vart?

– Det känns som att arbetet med cannabisbekämpningen blir allt viktigare.

ANNONS

Fredrik Arnesson menar att efterfrågan på cannabis till stor del kommer ifrån att det i medier, tv-program och andra kanaler kablas ut ett budskap om att det inte är särskilt farligt att röka på.

– Samtidigt kommer det nya forskningsrapporter om att det faktiskt är farligare än vad vi tidigare trott, säger han.

Polisen menar att alla samhällsklasser brukar cannabis. Enligt en rapport från Tullverket är den typiske gräsrökaren i Stockholm mellan 17 och 25 år, men i söderort stöter polisen på allt från 12- till 65-åringar.

I söderorts stadsdelar fanns det förra året 33 fall av egen framställning av narkotika, vilket är en liten minskning jämfört med året innan.

Ur ett längre perspektiv bakåt visar dock polisens siffror att den egna framställnigen har ökat något. Sedan några år tillbaka menar polisrapporter även att Stockolm i princip är självförsörjande på marijuana.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.