ANNONS

Här gömmer sig hela Sveriges hemligheter

Enhetschefen Jan Dahlström blickar ner i en gammal kartbok över Täby.
Enhetschefen Jan Dahlström blickar ner i en gammal kartbok över Täby.
Jan Dahlström i en av Riksarkivets långa korridorer.
Jan Dahlström i en av Riksarkivets långa korridorer.
Herman Görings gamla spaningsakter och flera hundra år gamla kartor över Täby. På Riksarkivet i Arninge lurar historierna i tusentals, och många förblir oupptäckta. Vi gjorde ett besök på det som snart ska bli Nordens största arkiv.
ANNONS

En sval doft av gammalt papper sprider sig när Jan Dahlström smäller upp en gigantisk kartbok över Täby. Han bläddrar och för fingret över de 200 år gamla kartorna, Hägernäs by, Lilla Karby, Hästinge, Rönningesjön.

– Det finns vackra och detaljerade beskrivningar om hur marken var beskaffad. Var det dålig eller bra mark att odla på?

En karta över delar av Täby daterad från 1787. Foto: Erik Lejdelin

Vi befinner oss på Riksarkivet i Arninge, en tre fotbollsplaner stor institution som rymmer 15 hyllmil av dokument som det offentliga Sverige producerat genom åren. En stor del har inte sett dagens ljus på decennier.

– Ett av de mest eftertraktade materialet vi har just nu är säkerhetspolisens avställda spaningsakter, säger enhetschefen Jan Dahlström.

Han tar fram en dossier daterad år 1941 med titeln ”Herman Göring” och bläddrar:

”Enligt vissa från Tyskland härstammade uppgifter lär riksmarskalk Göring på sista tiden ha sökt kontakt med vissa socialdemokratiska kretsar…”

ANNONS

Nordens största arkiv – i Arninge

I april togs det första spadtaget för ett nytt och större arkiv och målet är att 25 mil av handlingar ska arkiveras här och därmed göra arkivet till Nordens största. Hela Krigsarkivet ska varsamt flyttas från stan till Arninge.

–  Första steget är tre nya våningar av magasin, men vi vill bygga ytterligare på höjden och göra det här till en riktig kulturarvsinstitution.

”Man får vara med och skapa morgondagens historia”

Tillsynschef Petra Dornbusch.

Petra Dornbusch är tillsynschef på Riksarkivet i Arninge. Foto: Erik Lejdelin

Riksarkivet i Arninge rymmer inte bara gamla dammiga handlingar, man ser också till att Sveriges myndigheter håller ordning på sina papper.

Petra Dornbusch är tillsynschef eller ”arkivpolis” som hon brukar säga. Hennes historieintresse var det som först lockade henne till yrket.

– Jag har under åren också blivit alltmer intresserad av rättssäkerheten. Under mina år som kommunarkivarie, bland annat i Täby, fick jag hjälpa CSN med att titta på förfalskade betyg som människor använt för att få bidrag, eller personer som vill byta kön och behöver byta identitetshandlingar. Man får vara med och skapa morgondagens historia.

78 hyllmil av dokument

Ungefär tre procent av alla Riksarkivets handlingar har digitaliserats – motsvarande 100 miljoner bilder. Skulle man rada upp alla papper skulle de sträcka sig från Stockholm till Skellefteå – ungefär 78 mil.

Det finns med andra ord kopiösa mängder av handlingar arkiverade och när man promenerar genom de svala korridorerna, flankerad av hyllmil av gamla protokoll och rapporter frågar man sig: Varför måste allt detta sparas?

Jan Dahlström granskar en kartbok över Täby från 1800-talet. Foto: Erik Lejdelin

– För att det är en del av vårt kulturarv och samhället är hela tiden i behov av information.

Det kan vara femtio år gamla papper som bevisar att man varit anställd, till flera hundra år gamla tomtregler som fortfarande gäller. Men även andra tyngre ämnen, så som Sveriges tvångssteriliseringar.

– Det var historiker som lyfte fram det materialet. Det skapade en stor debatt under 90-talet och som senare innebar att personer kunde få ersättning av staten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.