Good morning, Huddinge!

Barbara Bergström, grundare av Engelska skolan, invigningstalar på skolgården. Skolan var en av två nya skolor som startade i Huddinge förra veckan.
Barbara Bergström, grundare av Engelska skolan, invigningstalar på skolgården. Skolan var en av två nya skolor som startade i Huddinge förra veckan.
Det är tolv år sedan som nya skolor öppnade i Huddinge. I förra veckan slog två nya privata skolor upp portarna för elever.

Men de nya privata skolorna gör att de kommunala tappar elever.

En skolgård full med barn. På scenen hålls invigningstal. Skillnaden på denna skolgård och många andra i kommunen är att lärarna och rektorn på scenen pratar engelska. Och att skolan är privat.

– Vi har letat efter lokaler i Huddinge så det är jättespännande att vi nu har öppnat, förklarar Maria Segerstedt, rektor för Engelska skolan i Flemingsberg.

Att skolan, som finns på ett flertal platser runt om i Stockholms län, även valt att etablera sig i Huddinge menar hon är strategiskt rätt.

– Det här är ett område som växer och här finns behov av fler skolor.

Enligt Maria Segerstedt har 256 elever valt att börja på den nya skolan, som har klasser från årskurs fyra och uppåt. Nästa år är planen att skolan ska utöka med nästan dubbelt så många elever.

– Vi har redan en kö på över tusen elever. Till och med i dag var det folk som ringde och undrade om det fanns platser kvar.

Även den privata Skapaskolan, som startade förra veckan i Glömsta, vill utöka till fler elever än de 60 som nu har börjat.

Malin Danielsson (FP), ord­förande i grundskolenämnden, välkomnar skolorna.

– Det är första gången en skola startar i kommunen på tolv år. Huddinge växer så mycket och kämpar för att bygga ikapp.

Hon menar att det är bra att eleverna får fler skolor att välja på.

Finns det risk att för många väljer de privata skolorna och att de kommunala urholkas på elever?

– I enskilda skolor och i enskilda klasser så kan det finnas en risk. Det finns skolor som tappar elever, men på det stora hela finns inte någon större fara, säger Malin Danielsson.

De som valt Engelska skolan har framför allt kommit från Annerstaskolan, Tomtbergaskolan och Vårbyskolan, enligt Malin Danielsson.

Skapaskolan däremot fyller ett tomrum i Glömsta, då den kommunala skolan som planeras att byggas har överklagats i flera instanser.

– Skapaskolan underlättar ju för många elever eftersom det är en brist på skolor i det området, säger Malin Danielsson.

Någon risk för att kommunala skolor på sikt skulle försämras ­eller tvingas till stängning på grund av de privata alternativen ser hon inte.

– Nej, jag ser de nya skolorna som komplement.

Emil Högberg (S), oppositionsråd i Huddinge, tycker det är för tidigt att säga hur skolorna kommer att påverka de kommunalas framtid.

– Utbildningsförvaltningen har uttryckt viss oro, men vi har ju ingen överkapacitet i dag. Jag tycker det är viktigt att välkomna de här skolorna.

Fakta

Skolorna vill växa

Engelska skolan i Flemingsberg vill ha totalt 500 elever. Skolan ska renovera delar av byggnaden för att göra det möjligt.

Skapaskolan i Glömsta har tillstånd från Skolinspektionen för 300 elever. Skolan har i dag ett tillfälligt bygglov, som gäller i tio år, och består av paviljonger.

Kommunala skolor som är på gång i kommunen är Kästa och Glömsta.

Källa: Huddinge kommun