ANNONS

Googla – och du kan undvika viltolyckor

Värmdö–Nacka–Lidingö: Googla och du kan undvika viltolyckor
De senaste tio åren har en viltolycksboom skett i Värmdö, Nacka och Lidingö.
Viltolyckorna ökar kraftigt.
Ett av polisens lite oväntade motmedel mot viltolyckor stavas – google.
ANNONS

År 2010 anmäldes 222 vitolyckor i Värmdö. I fjol låg antalet viltolyckor på 319.

Fram till 2016 hade antalet viltolyckor i Värmdö inte överstigit 300. 2016 skedde ett trendbrott, då anmäldes 304 olyckor.

Efter det har antalet viltolyckor i Värmdö inte understigit 300 olyckor.

I grannkommunen Nacka är utvecklingen liknande. 2010 anmäldes 101 viltolyckor. Under senare år har antalet viltolyckor i Nacka legat på nivåer som inte förekommit tidigare. Trendbrottet skedde 2017, då anmäldes över tvåhundra, 204, viltolyckor.

Minst antal olyckor

I Lidingö, den av de tre kommunerna där minst antal viltolyckor inträffar, anmäldes endast en viltolycka 2010, året därpå tolv. I fjol, 2019, anmäldes 54 olyckor, det största antalet viltolyckor under den undersökta perioden 2010–2019.

Fredrik Bergh är informationssekreterare på polisen och presskontakt på Nationella viltolycksrådet:

– Det är flera saker som samverkar, dels en ökad viltstam, det slår igenom på olyckorna, djuren kommer närmare städerna, det är mer rådjur och vildsvin som går in i bostadsområden. Sen är det mer trafik också, det är en större vagnpark med större bilar, folk kör fortare och hinner inte stanna och då händer dom här olyckorna. Har man stor bil känner sig lite säkrare.

I kommuner som Värmdö, men också Nacka och Lidingö, bosätter sig allt fler människor. Djur och människor kommer närmare varandra. I kommuner med mycket natur och vatten, som Värmdö, trivs viltet.

ANNONS

Ställer krav

Den här utvecklingen ställer krav på bilisterna, enligt Fredrik Bergh. Särskilt  morgnar och kvällar, vid gryning och skymning, rör sig viltet som mest i sökandet efter mat och vatten.

– Det är också bra att veta vid vilken tid på året viltet parar sig och skaffar ungar och då måste skaffa mat åt ungarna. Och vid vilken tid på året älgarna stöter ifrån sig fjolårskalven. Man bör känna till det.

En timmes läsande på internet om djuren kan göra att man kanske kan undvika att råka ut för en viltolycka.

Fredrik Bergh, polisen

Fredrik Berghs förslag är att söka svaren på viltets beteende på google.

– Det är en kunskap som inte är tung att bära. En timmes läsande på internet om djuren kan göra att man kanske kan undvika att råka ut för en viltolycka.


Så många viltolyckor anmäldes 2010–2019

Loading...

Loading…

Källa: Nationella viltolycksrådet


 

ANNONS