ANNONS

Gör barn-tv från söderort

Johan Anderblad har synts i tv-rutan i 25 år. Nu har han nyligen haft premiär för sitt nya barnfaktaprogram ”Staden”.
Johan Anderblad har synts i tv-rutan i 25 år. Nu har han nyligen haft premiär för sitt nya barnfaktaprogram ”Staden”.
Bandhagenbon och programledaren Johan Anderblad går inte över ån efter vatten.

Närproducerat är bäst, tycker han – och gör tv i söderort.
ANNONS

Bandhagen centrum. Några barn står på torget, vid tunnelbanans entré. De tittar och vinkar. Johan Anderblad vänder sig mot dem och säger hej.

– Hej hej, säger de i kör, fnittrar och springer iväg.

Johan tycker bara att det är roligt. Medan han slår sig ner i en fåtölj på Café Chateau på andra sidan torget berättar han att det är värre med vuxna.

– De står och tittar eller försöker viska till varandra: ”Där står han från teve”. Barn är mer spontana, direkta och positiva.

Att både barn och vuxna känner igen honom på stan är han van vid. Efter att ha synts i rutan i halva sitt liv är det inte så konstigt.

Förra lördagen var det premiär för hans nya program ”Staden” – ett barnprogram som bland annat visar var tunnelbanans tåg tar vägen på natten och var vattnet i våra kranar kommer ifrån.

– Det är ju sånt jag själv också är intresserad av, säger han och lutar sig fram i stolen.

– Jag menar, hur funkar stan egentligen, det vill man ju veta.

Det är enkelt upplagt. Han går ut och filmar och berättar var han ser – då ligger fokus på vad som faktiskt händer i stället för på en sprallig programledare.

ANNONS

Han filmar t-banan vid Gullmarsplan, depån i Högdalen, följer med en brevbärare i Skarpnäck och berättar om trafiken på Örbyleden – det är saker han själv ser när han promenerar med hunden där han bor.

– Man ska inte gå över ån efter vatten. Exteriörerna i barnprogram är nästan alltid filmade på Östermalm eller Gärdet, nära tv-huset. Mina är gjorda här, närproducerade från mitt kontor i Bandhagen och det sätter jag en ära i.

En gång i veckan är Johan Anderblad även programledare i Bolibompa. Ett jobb han har haft till och från i 25 år. Numera är Bolibompa och barnkanalen SVT:s flaggskepp med en massa olika programledare, webbredaktörer och projektledare, till skillnad från när Johan började. Då var det han och hans kanin ”Pipen” som i en spartansk studio presenterade barnprogrammen en halvtimme innan Aktuellt klockan sex.

Ändå tycker han att jobbet är detsamma nu som då.

– Det handlar om att vara en schysst kompis åt barnen som är där varje dag och leda dem genom programmet.

Då och då får han ändå höra frågan om det är dags att gå vidare och göra ”riktiga program”.

Men det tycker Johan att han redan gör. Förutom att vara programledare har han bland annat gjort en rad program och dokumentärer för vuxna samt faktaprogram för barn som ”Bondgården”, ”Skräp” och ”Johans uppdrag”.

Du har varit med så länge på SVT att du borde ha en loge i tv-huset bredvid Claes Elfsberg nu.

Han skrattar.

– Jag frilansar faktiskt. Sex månader åt gången och jag tror jag behåller glädjen genom att jag själv väljer att göra det här varje termin. Varje gång jag får frågan om att fortsätta frågar jag mig själv: ”känns det här kul?”

Hittills har svaret alltid varit ja.

Det handlar om att vara en schysst kompis åt barnen.Johan Anderblad

ANNONS