Min lokala hjälte

Gör en festivalvandring på Söder

Potatiskö framför det som i dag är Södermannagatan 50. Året är 1917.
Potatiskö framför det som i dag är Södermannagatan 50. Året är 1917.
Kulturfestivalen är inte bara musik och scenkonst. Det görs också roliga stadsvandringar. På Söder görs hela elva stycken.

I dag bryter den ut och sedan pågår festivalen, som i år har franskt tema, med massor av programpunkter veckan ut. Mest iögonenfallande är kanske alla artister som kommer hit. Men det görs också spännande stadsvandringar, de flesta i innerstan och många av dem på Norrmalm och i Vasastan.

Redan i kväll görs en av veckans tre vandringar om de revolutionära stämningar som frodades på Söder revolutionsåret 1917 då det samtidigt rådde livsmedelsbrist. Guide är historikern Håkan Blomqvist.

Eftersom Södermalm är en kullig stadsdel finns där många fina trappor. Om dem har författaren Lena Kallenberg skrivit en bok och hon gör två vandringar, en på västra Söder och en på östra.

Michael Ketzel berättar i en annan vandring om Östgötagatan. Och John Artur Ekebert om de hemlösas Söder. Han har egna erfarenheter som hemlös och har skildrat dem som fotograf, bloggare och författare.

Just nu visar sig kanske inte Skeppsbron från sin vackraste sida. I alla fall inte närmast alla vägarbeten vid Slussen. Men den har en anrik historia och om husen och människorna som bodde där på 1600- och 1700-talen finns också en vandring.

Strindbergskännaren Anita Persson leder i kväll en vandring genom Augusts Gamla stan medan Olof Holm för deltagarna genom Gamla stan och Riddarholmen och berättar om Carl Jonas Love Almqvist.

Ett helt annat spår följer Emmy Kauppinen och Sara Hedberg när de visar punkens Söder. Och Petra Gröminger guidar bland skulpturernas Södermalm, som sällan är så storslagna som dem norr om Slussen.