Gör er redo för påsken!

Hare eller kärring - det är frågan.
Hare eller kärring - det är frågan.
Maude Andersson börjar få påskfeeling.
Maude Andersson börjar få påskfeeling.
Det händer grejer i söderorts butiker då det drar ihop sig till påsk.

Chiafrön konkurrerar med snasket, påskmust invaderade redan i februari och i en affär ligger 500 påskägg som blev kvar förra året.

Dessutom verkar påskkärringen har fått konkurrens av en figur med långa framtänder.

På festbutiken Party Land i Skärholmen trängs påskpyntet mellan avlagda Mello-fjäderboor och skrikgröna St Patricks Day hattar. Här har påsken inte gjort något större intryck.

– Vi den här tiden på året kommer Mellon först, sedan St Patricks day och sist påsken. Påskförsäljningen har gått ner lite, det är inte lika många som handlar påskpynt, säger butikschefen Maude Andersson.

Det som går åt mest under påsken är korgar i trä för att samla in godis. Kaninöron har också blivit allt hetare.

– Nu vill man klä ut sig till påskhare. Påsken går i samma riktning som Halloween och blivit mer amerikaniserad, säger Maude Andersson.

På Ica Supermarket i Bredäng laddar butiken med ägg, godis och påskliljor. Påskmusten ställde de fram redan i februari.

Flera butikschefer säger också att högtiden fortfarande kantas av traditionell mat. Så är det vid Ica Supermarket i Årsta.

– Vi säljer mycket ägg, lamm och potatis. Det är lite som julhandeln och mycket av de stora högtidsgrejerna kommer fram, säger butikschef Marcus Lindstrand.

Men det finns en del nytt också. Hälsotrenden är något man märker av i Bredäng. Försäljningen av bönor och chiafrön ökar i rasande takt. Trots det har godisförsäljningen inte minskat.

– De vill inte byta ut snasket. Men jag kan tänka mig att några försöker byta ut godiset mot några schyssta nötter i påskägget, säger Mikael Karlströ, vutikschef vid Ica Bredäng.

Här gick inte ens alla påskägg åt under förra året. Cirka 500 tomma påskägg blev över.

– Folk köpte inte lika många som vi hade räknat med. Så till den här påsken har vi knappt behövt beställa några nya.

Det varierar också hur tidigt handlarna bestämmer sig för att pynta butikerna i fjädrar. På Ica Nära Hallen i Axelsberg plockas inte påsken fram en dag innan påskhelgerna rullar igång.

Men på Hemköp i Skarpnäck är de fullt laddade inför helgen. Där har man smällt upp ett påsktorg i butiken, det som går åt mest är godis och påskmust.

Men när påsken är slut åker den ut direkt.

– Vi satsar på att allt ska ta slut runt annandag påsk. Påsken är ganska sen i år så då ska ju grillen fram direkt efter, säger butikschef Markus Jönsson.

Flera butiker laddar upp inför högtiden, men det är inte i närheten av hur det är under julen.

– Stora butiker bullar upp väldigt mycket, men vi har upplevt att försäljningen inte ökar förrän påsken verkligen är där. Påsken bara kommer, jämfört med julen som man tänker på hela tiden, säger Magnus Norinder på Matdax i Hökarängen.