ANNONS

Nu gör grannarna upp i superduellen

Solna och Sundbyberg (även Stockholm) står mot varandra i finalen av Årets superkommun.
Solna och Sundbyberg (även Stockholm) står mot varandra i finalen av Årets superkommun.
Vilken är Årets superkommun 2017? I morgon avgörs det.
I ena ringhörnan står huvudkontorsmeckat Solna, i den andra den urbana magneten Sundbyberg (Stockholm är också nominerade, men det låtsas vi inte om här).
Vad har Solna som Sumpan inte har och tvärtom? Hur skulle respektive kommunstyrelseordförande styra varandras städer, om de fick?
Här är mästarmötet!
ANNONS

Pehr Granfalk (M), kommunalråd Solna:

Varför vinner Solna?

– Vi får folk i arbete och har låga utanförskapsiffror. Solna är en av två kommuner i Sverige där segregationen minskar. Vi har utnyttjat våra ytor bra och har huvudkontor som bullerplank utmed motorlederna.

Vad är du avundsjuk på hos Sundbyberg?

– Sundbyberg har varit bra på att utveckla sin stadskärna, det är något som vi ska lära oss av. Solna har inte stad på samma sätt i dag. Sundbybergs bebyggelse är mer blandad, jag kan bli lite avundsjuk på deras trevliga villaområden, men i Solna är det svårt att hitta mark att bygga på.

Om du bytte jobb med Mikael T Eriksson imorgon, vad är det första du skulle göra?

– Köpa in mig i Friends Arena, haha. Nej, jag skulle jobba vidare med näringslivet och få fler i jobb och färre på bidrag. Så kan man hålla skatten låg.

Juryns motivering:

”Huvudkontorsmeckat med riktnummerområdets största köplada vann priset som superkommun förra året. Liksom Sundbyberg har kommunen ett geografiskt fördelaktigt läge mellan huvudstaden och Arlanda. Båda har dessutom goda kommunikationer med tunnelbana, pendeltåg och tvärbana. Solna får ytterligare en linje när tunnelbanan snart byggs ut.”


Per Granfalk och Mikael T Eriksson. Foto Åsa Sommarström.


Mikael T Eriksson (M), kommunalråd Sundbyberg:

Varför vinner Sundbyberg?

ANNONS

– Vi har haft ihållande bra befolkningstillväxt i flera år och har en bra mix av arbetande och boende. Vi har en mer attraktiv stadsmiljö än Solna och en stark urban miljö tack vare befolkningstätheten. Vi satsar mycket på kultur och har bra kulturskola, det är en stark fördel för Sundbyberg.

Vad är du avundsjuk på hos Solna?

– Solna är en bra näringslivskommun som vi kan inspireras mer av. Vi har Swedbank och får in Migrationsverket till Sturegatan, men vi kan jobba mer proaktivt med att få in större arbetsplatser.

Om du bytte jobb med Pehr Granfalk imorgon, vad är det första du skulle göra?

– Jag skulle sätta igång stadsutvecklingen mot gränsen till Sundbyberg. Det finns flera gränsområden, som Enköpingsvägen och Storskogen/Filmstaden, där vi kan utveckla städerna tillsammans.

Juryns motivering:

”Landets till ytan minsta kommun lockar folk och företag från hela landet. När de inte beslutar sig för att slå sig ner hos den lokala rivalen Solna förstås. Rivalen som förra året drog längsta strået när superkommunerna skulle utses. Är det ”Sumpans” tur i år?”

 

 

Fakta

Så utses vinnaren

Årets Superkommun utses av tidningen Dagens samhälle och baseras på en mängd data. Ekonomi, utbildningsnivå, företagsklimat, skolresultat och infrastruktur är exempel.

Sundbyberg blev Superkommun 2015 i klassen storstadskommun, Solna knep titeln i fjol. Den 10 maj koras 2017 års vinnare.

Den 11 maj presenterar tidningen Fokus sin kommunranking ”Bäst att bo”. Solna kom i fjol på plats 3, Sundbyberg slutade på plats 6.

Källa: Dagens samhälle

Jonas Nygren förnekar jäv

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.