ANNONS

Gör som Josefin – kräv att surfen håller måttet

”Det är stressande att inte ha något fungerande internet och irriterande att man måste ligga på så mycket själv för att få rätt”, säger Josefin Garberg.
”Det är stressande att inte ha något fungerande internet och irriterande att man måste ligga på så mycket själv för att få rätt”, säger Josefin Garberg.
Segt internet och ständiga ”badbollar”. Kan det vara så att du har lägre hastighet på ditt bredband än vad du betalar för?

Det finns det flera sätt att kontrollera. Men det är inte alltid lätt att få rätt mot operatören.
ANNONS

Josefin Garberg tröttnade på sitt sega nät och att ständigt bli utloggad från sitt mobila bredband.

– Modemet tappade signalen oavsett var jag satt och det gick knappt att surfa trots att det såg ut som jag hade signal, säger hon.

Efter att ha lämnat in modemet för reparation och upprepade gånger klagat till sin operatör utan att få gehör vände hon sig till Telekområdgivarna och slutligen till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Först då hände saker och ting, och hon har nu blivit lovad kompensation av sin operatör.

För att du som konsument ska kunna kolla att ens bredband verkligen håller den hastighet som operatörerna lovar utvecklades Bredbandskollen.se, där du kan gå in och helt enkelt mäta hur snabbt nätet är.

Och det är det många som gjort. Bara under november förra året gjordes 583 570 mätningar genom Bredbandskollen i Stockholms län. Tjänsten fungerar så att den simulerar vanligt surfande.

– Den mäter hur mycket data som hämtas hem på en given tid, det vill säga bandbredden, megabit per sekund, vilket är det mått som de flesta operatörer säljer sin produkt med. På så sätt kan du själv kontrollera om hastigheten är den rätta, säger Rickard Dahlstrand på Bredbandskollen.

Mattias Grafström, vd Telekområdgivarna, höjer ett varningens finger för att teckna mobilt bredband innan man gjort en ordentlig koll av hastigheten.

– Fasta bredband har oftast ett garanterat spann med en lägsta och en högsta hastighet. Det finns ingen sådan nedre gräns för mobila bredband, man anses införstådd med att hastigheten kan variera, säger han.

Mattias Grafström tipsar om att man kan be om ett ”prova på-erbjudande” för att testa hastigheten om man tänker skaffa mobilt bredband, eller skaffa kontantkort på olika mobila bredband för att se vilket som fungerar bäst innan du bestämmer dig.

ANNONS
Fakta

Mät hastigheten med Bredbandskollen

Fast bredband innebär att en kabel dragits till bostaden.

Mobilt bredband tar emot signalen via mobilmast.

Bredbandets hastighet anges i megabits/sekund och kan mätas via Bredbandskollen.

Tänk på att datorns prestanda, brandvägg, bredbands-tv, bredbands-telefoni, routrar och gamla kablar kan sinka din hastighet.

Om du har wifi, mät hastigheten i olika delar av bostaden.

Källa: ARN, Bredbandskollen, Telekområdgivarna