ANNONS

Bok ska göra barn mer delaktiga

Sara Lyberg Stenström och Julia Bruske, socialsekreterare i Upplands-Bro.
Sara Lyberg Stenström och Julia Bruske, socialsekreterare i Upplands-Bro.
När en familj utreds av socialtjänsten kan det vara svårt för ett barn att förstå vad som händer och varför. Nu har socialkontoret i Upplands-Bro kommun tagit fram en bok för att göra barnen mer delaktiga.
ANNONS

I det löpande kvalitetsarbetet på socialkontoret kunde man se att barn behövde bli mer delaktiga i utredningarna. Arbetet med att förbättra det ledde till att man skapade en fyll-i-bok som heter ”Min utredning”.

– Jag hade läst en bok från Socialstyrelsen om att barn upplever att socialsekreterarna dyker upp och pratar med dem, men att de inte får reda på vad som händer sen eller vad vi kommit fram till, säger socialsekreteraren Julia Bruske som är en av dem som varit med och arbetat fram boken.

I boken ”Min utredning” finns bilder, klistermärken och enkel text för att tydliggöra vad som händer under utredningens gång. Barn och socialsekreterare fyller tillsammans i boken under möten, och socialsekreteraren fyller också i boken under möten där barnet inte är med.

Utdrag ur boken "Min utredning"

Utdrag ur boken ”Min utredning”

I maj 2016 började boken användas för att sedan revideras och bli helt klar i december.

– Det vi har sett är att det blir ett sätt att öppna upp för samtal med barn. Många tycker att det blir lättsammare, säger Sara Lyberg Stenström, socialsekreterare, som också varit delaktig i arbetet med boken.

Kollegan Julia Bruske delar den erfarenheten.

– Jag träffade ett barn som inte ville prata, men när jag tog fram boken blev han mer nyfiken och vi kunde prata, säger hon.

ANNONS

Boken är tänkt till barn mellan 5 och 13 år, men kan också användas av äldre ungdomar. Nu pågår också ett arbete för att ta fram material som ska vara mer riktat till de lite äldre ungdomarna.

Här kan du se hur boken ser ut: Minutredning.pdf