”Vi är redo att göra fint i nya lokalen”

Mine, Mustafa, Hermon och Akar var med och fixade Trygga Sätras lokaler,
Mine, Mustafa, Hermon och Akar var med och fixade Trygga Sätras lokaler,
Chock. Ilska. Besvikelse. Känslorna var starka när Trygga Sätra tvingades ut ur sina lokaler i centrum förra veckan.
Men nu är ungdomarna redo att hugga i för att göra den nya lokalen lika fin.

Måndag kväll i Sätra centrum. I vanliga fall skulle Mine, Mustafa, Hermon och Akar ha varit hos Trygga Sätra nu. De skulle ha spelat pingis, kort eller något spel på playstation – eller suttit och pratat.

I stället träffas vi i den grekiska grillkiosken utanför centrum. Den vänlige ägaren låter oss sitta här och prata. Och det finns mycket att prata om.

– Fem poliser kom ner till lokalen på onsdagskvällen. De sa att vi skulle förbereda oss mentalt på att lokalen skulle stängas, eftersom nödutgången går ut för nära spåret. Jag blev ledsen såklart. Jag hade jobbat hela sommaren – målat, burit, slängt och städat, säger 16-årige Mustafa.

Kompisarna runt bordet nickar. De hjälpte också till att göra lokalen fin och mysig, precis som många andra ungdomar i Sätra. När den invigdes i början av november var de stolta och glada.

– När man samarbetat om något på det här sättet så blir känslan väldigt personlig. Lokalen har blivit som vårt andra hem, säger 17-årige Mine.

Akar, Mine, Mustafa och  Hermon är beredda att hugga i för att göra de nya lokalerna fina.  Foto: Märta Lefvert

Men glädjen blev alltså kort – bara tre månader. Orsaken är att lokalen är en lagerlokal, inte avsedd att samla människor i. Brandsäkerheten är för dålig. Det finns bara en nödutgång och den leder ut till en plats nära t-banespåret, utan ett skyddande galler emellan.

Centrumägaren Curt Ahnström hyr lokalen av SL:s fastighetsförvaltning men berättade inte för SL när han lånade ut den. SL fick reda på det först när Trygga Sätra flyttat in. Då hotade SL med att säga upp hyresavtalet om inte Trygga Sätra flyttade ut. Det första brevet med hot om uppsägning kom redan i december.

Lena Ölander, nattvandrare och drivande kraft i Trygga Sätra, suckar tungt.

– Vi visste att lokalen var tillfällig, men det besked vi fått var att vi skulle få vara där tills centrumet byggs om. Då skulle vi få nya lokaler. Det här kom väldigt abrupt och jag är mycket kritisk till polisens sätt att informera ungdomarna, säger hon.

Lena Ölander, nattvandrare och en av initiativtagarna till Trygga Sätra.    Foto: Anna Z Ek

Också Lena Ölander har slutit upp i grillkiosken. Hon berättar om hur mycket uppskattning Trygga Sätra fått. Både handlare, centrumägare, vanliga människor och polisen har berömt föreningen för att Sätra centrum blivit lugnare sedan lokalen öppnat.

Själv berömmer hon centrumägaren, som redan reserverat andra lokaler åt Trygga Sätra. Det är lokaler som ligger i ett plan, och därmed är mer tillgängliga än de förra. Dessutom är entrén lättare att hitta.

– Det kommer att bli riktigt bra, men det är ett jättearbete att göra dem klara, säger Lena Ölander.

Detta mödosamma arbetet har redan börjat. Mycket måste göras av proffs – som att installera toaletter.  Annat kan ungdomarna och andra frivilliga hjälpa till med. Och det gör de gärna, intygar gänget runt bordet.

– Vi är absolut beredda att hjälpa till igen. Vi vill in i de nya lokalerna så fort som möjligt, säger 17-årige Hermon.

Centrumägaren Curt Ahnström klipper bandet vid Trygga Sätras lokaler invigning i november. Gugge Yücel från Trygga Sätra står bredvid.   Foto: Anna Z EK

Fakta

Chans att hjälpa till på lördag

Klockan 12 på lördag startar Trygga Sätra arbetet med de nya lokalerna i centrum. Frivilliga krafter efterlyses. Alla är är välkomna att hjälpa till med det de kan, meddelar Lena Ölander.

Källa: Trygga Sätra
Fakta

Trygga Sätra är för alla åldrar

Samlingslokalen i Sätra centrum (både den gamla och den nya) är till för alla som fyllt 15 år. Båda ungdomar och vuxna är alltså välkomna.

Den ideella föreningen Trygga Sätra driver lokalen. Alla arbetar ideellt.

Alla som vistas i lokalerna – även ledarna – måste skriva på ett policydokument. Där ingår bland annat att ta avstånd från mobbning, droger och kriminalitet. Alkohol är förbjuden, ingen får vara påverkad. Alla ska också respektera varandra oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning.

Centrumägaren Sätra förvaltnings AB och centrumförvaltaren, Issa förvaltningskompaniet, lånade ut den gamla lokalen gratis. Det gör man också nu. Skillnaden är att centrumägaren hyrde den gamla lokalen av SL. Den nya lokalen äger centrumägaren.

r ut lokalen. Den gamla lokalen hyrdes centrumägaren av SL. Den nya lokalen äger centrumägaren själv.

 

Källa: Trygga Sätra