Här har du att göra under sportlovet

Ut och åk, upp och stå!
Ut och åk, upp och stå!
Minusgrader och snö utlovas. Då är det inte fel att slänga på sig laggen och ta en tur. Men det går ju att vara inne också. Mitt i listar grejer att göra under lovet i Österåker och Vaxholm.

Vaddå ”inget att göra”. Ut och åk vettja!

I Österåker finns skidspår vid Röllingby backar och på snövallar vid Sätterfjärden. Samma sak vid Garnsviken och vid den plogade isbanan på Drängsjön. I Domarudden brukar kommunen dessutom preparera spår på 2,5,  5 och 10 km.

Snö och is

Sa du skridskor? Då är det plogat på Garnsviken (5,6 km), Drängsjön (1,7 km) och Sätterfjärden (2 km). Men observera att du ger dig ut på sjöisarna på egen risk, åk inte själv och helst med en vuxen.

Vill man hellre skrinna inomhus har ishallarna i Österåkers sportcentrum sportlovsöppet. Ta med egen utrustning, för hallen hyr inte ut grillor längre.

Foto och frågesport

Färdigsportat?, Då kan man bege sig till fritidsgårdarna i Österåker som har öppet för alla sportlovslediga ungdomar. På Bergagården anordnas fotodagar måndag till onsdag 15-18 under sportlovsveckan. Då kan man få lära sig mer om fotografering, redigera bilder och testa den nya fotostudion. Kamera med tillbehör finns att låna.

Dessutom blir det frågesporter, idrottsaktiviteter, skogsutflykt, bingo och annat. På Solskiftesgården anordnas en spakväll torsdagen den 1 mars.

På bibblan i Åkersberga anordnar gratis workshop på temat ”gamla skrivtecken” där alla från 7 år får skapa lertavlor, rista runor och teckna hieroglyfer. Dessutom blir det sång och berättarföreställning på svenska och jiddisch för barn 3-6 år

Gratis bio i Vaxholm

I Vaxholm finns det också att göra. På Kastellet håller muséet öppet och Vaxholms biografteater visar två filmer gratis för barn och unga (Djungelgänget 27/2, fr 7 år, och Black Panther 28/2, fr 11 år). På biblioteket kan man pyssla.

Vill man vara mer aktiv kan man åka skridskor i XL-hallen, eller bege sig till Överby på Resarö. Där tänker man spola naturis på utomhusrinken och dessutom har man samlat snö på fotbollsplanen och spårat en slinga på 400 meter för den som vill åka längdskidor.

På Bogesund kan man också åka skidor, men där har man i skrivande stund (22/2) inte spårat med maskin ännu, bara manuellt. Maskinspårar kommunen brukar det finnas slingor från 3,8 km till 10 km runt golfbanan, berättar Mikaela Lodén, turismansvarig.

– På hela Bogesundslandet kan man också vandra, leka och äta matsäck, tipsar hon.

Vill man hålla sig på Vaxön finns också möjlighet till friluftsliv – på Eriksö i form av löparspår, grillplats och pulkaåkning i Vandrarhemsbacken.

Mer information finns på kommunernas hemsidor och destination Vaxholms sajt.