ANNONS

S:t Görans förlossningsenhet hade kunnat öppna ett år tidigare

Gravid på S:t Görans skickades hem efter bröstsmärtor och dog.
I förhållande till ursprungsplanerna är kliniken försenad med fem år, bland annat på grund av politiska diskussioner om avtalsformen.
En ny förlossningsklinik ska öppna på S:t Görans sjukhus. Enligt uppgifter till DN hade enheten kunnat öppna ett år tidigare – men regionen menar att behovet på nya platser inte finns förrän 2022.
ANNONS

På den nya förlossningskliniken ska 4 000 nya platser finnas. Hälften av platserna införs år 2022 och fyra år senare beräknas förlossningsverksamheten nå full kapacitet.

Sedan BB Sophia stängde 2016 har det funnits en brist på 3 000 förlossningsplatser i Region Stockholm.

”Hade kunnat starta 2021”

I förhållande till ursprungsplanerna är förlossningsenheten på S:t Görans försenad med fem år – men Lennart Wennerström, chefläkare på Capio S:t Görans sjukhus, säger till DN att förlossningen egentligen hade kunnat öppnas tidigare.

– Vi hade kunnat starta 2021. Men nu har förlossningsprognosen skrivits ner, så regionen tycker inte att man behöver enheten före 2022 och i liten skala, säger han till tidningen.

Bedömningen: behövs inte förrän 2022

Enligt Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionråd, ska den nya förlossningsenheten fylla behovet av platser i Stockholm. Detta eftersom förlossningsprognosen fram till 2029 skrevs ner i juni.

Det gör att enheten inte behövs förrän 2022, i förhållande till tidigare beräkningar.

Tror på långsam uppbyggnad

Bedömningen är att en långsam uppbyggnad från 2 000 platser till 4 000 platser är bra för att klara bemanningen.

– Vi har i förlossningsplanen sett ett minskat antal förlossningar i förhållande till tidigare. Jag tror att många barnmorskor vill vara med och bygga upp en ny förlossningsenhet, men en långsam uppbyggnad möjliggör bemanningen framför allt av barnmorskor på ett ordnat sätt, säger Anna Starbrink (L) till DN.

Vad gäller de tyngsta månaderna, under sommaren, påpekar Anna Starbrink (L) att det då inte handlar om att fixa fram fler rum, utan att det då handlar om att kunna rekrytera fler barnmorskor i regionen.

ANNONS

Då öppnar S:t Görans nya förlossningsklinik