ANNONS

Här görs plats för två flyktingfamiljer

Kontorslokalerna som planeras bli bostäder ligger i toppen av huset och har egen ingång.
Kontorslokalerna som planeras bli bostäder ligger i toppen av huset och har egen ingång.
Ovanpå Ur & skurförskolan på Honnörsgatan 11 ligger i dag kontorslokaler.
De ska nu byggas om till två större lägenheter som kommunen ska hyra ut till nyanlända familjer, vilka fått uppehållstillstånd.
Bygglovet har dock överklagats.
ANNONS

Informationen om byggplanerna har varit väldigt otydlig tycker en mamma, som har ett barn på förskolan.

Rykten började gå om att det skulle placeras nyanlända ungdomar här och att det även fanns planer på att förskolan skulle flyttas.

– Vi fick information om detta via mail först i förra veckan. Jag tycker det kändes otroligt olämpligt att placera ensamkommande ungdomar här i samma hus som förskolan, säger hon.

Två lägenheter byggs

Men förskolan blir kvar lovar både förskolechefen och kommunen. Översta våningen av huset ska mycket riktigt bli två lägenheter, men de ska hyras ut till två barnfamiljer.

– Vår tanke är att kunna placera två familjer som fått uppehållstillstånd här, familjer som vi har bostadsanvisning för. Det blir ingen flyktingförläggning så att säga, säger Anders Offerlind, förvaltningschef på stadsledningsförvaltningen.

Förskolechefen Lena Lindström bekräftar att det råder blandade känslor hos en del föräldrar inför planerna.

– Jag vet att det finns en oro hos en del föräldrar. Vi går dock ut med att vi inte är ett dugg oroliga för vår verksamhet. Det finns dessutom inga planer alls på att flytta förskolan, säger hon.

Planerna har överklagats

Det är Järvastaden som kommer att bygga om lokalerna till två större lägenheter. De kommer sedan att hyra ut bostäderna till Solna stad.

Bostadsrättsföreningen Mönstringen har fått ta del av bygglovet, då de är grannar med förskolan. Hans Åselius , ledamot i styrelsen, berättar att de från styrelsens sida inte har något emot planerna.

ANNONS

– Vi har anslagit informationen i trapphuset, därefter får folk göra som de vill. Men vi har inga planer på att överklaga bygglovet från styrelsens sida. Vi kan inte tänka ”not in my backyard”, någonstans måste ju människor få bo, säger han.

Det vore bättre att spela med öppna kort och tala om vad som är på gång

Hans Åselius, Brf Mönstringen

Däremot tycker Hans Åselius att informationen från kommunens sida kunde ha varit tydligare.

– Det vore bättre att spela med öppna kort och tala om vad som är på gång. Smyger man på folk saker så finns risken att människor blir irriterade och oroliga, säger han.

Bostadsrättsföreningen Granatäpplet intill förskolan plus en privatperson har dock överklagat byggärendet vilket nu handläggs hos länsstyrelsen.

– Vi har inte överklagat själva bygglovet utan hanteringen i sig då vi fortfarande inte har fått handlingar skickade till oss, vilket vi borde fått. Så vi har inga synpunkter på ändamålet, säger Magnus Ranäng, ordförande i  Brf Granatäpplet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.