Gosedjuret far jorden runt

Hunden Alba skickar vykort till Rebecka Stjernholm, 5 år, Maja Danielsson, 6 år, Jacob Karlberg, 4 år och Hannes Lejelöv, 4 år.
Hunden Alba skickar vykort till Rebecka Stjernholm, 5 år, Maja Danielsson, 6 år, Jacob Karlberg, 4 år och Hannes Lejelöv, 4 år.
I november lämnades gosedjuret Alba på en busshållplats i Sollentuna.

Nu får barnen på förskolan Vinbäret brev från jordens alla hörn som hon besöker.

– Kanske har hon lärt sig lite engelska, säger Rebecka Stjernholm, 5 år.

I augusti kom en liten hund till förskolan Vinbäret i Viby. Hennes föräldrar var ute på en resa och därför behövde någon ta hand om henne.

Gosedjuret, som barnen döpte till Alba, fick följa med vart och ett av barnen hem. Men sedan bestämde hon sig för att försöka hitta sina föräldrar. Så hon lämnades på en busshållplats i Sollentuna. Med sig hade hon en lapp på svenska och engelska.

Det gick några veckor. Ingenting hördes från Alba.

– Sedan fick vi ett brev, säger Maja Danielsson, 6 år.

Det visade sig att hon hade plockats upp av ett gäng tjejer i London och nu var i Spanien.

– Först hade vi hängt upp en Sverigekarta. Vi tänkte att Alba kanske kommer att hamna i Västerås eller Eskilstuna. Men den fick vi byta ut mot en världskarta, säger Sofie Gustafsson, förskollärare på Vinbäret.

Sedan dess har Alba fått följa med olika människor till både Kina, Finland och Sydkorea.

Det kommer då och då mejl och bilder från personer som tagit med henne på sina resor.

– Barnen tycker att det är jättespännande, säger förskolläraren Helena Martinson.

– Och det gör vi också, säger Sofie Gustavsson.

Till sommaren hoppas de att Alba ska komma tillbaka. Då avslutas hennes resa och det empatiprojekt som hon varit en del av.

Tanken med projektet har varit att barnen ska få en chans att fundera kring hur vi möter varandra och hur människor pratar och lever i andra delar av världen.

– Nästa gång kanske vi kan skicka en låda? Med saker vi inte behöver och skicka till dem som inte har några saker. Jag har massor hemma, säger 6-åriga Maja Danielsson.