ANNONS

Succé för ny gospelkör i Danderyds kyrka: ”Bara övat tre gånger”

Gospelkör, Danderyds kyrka
Här övar Danderyds gospelkör inför söndagens högmässa i Danderyds kyrka.
Fullsatt i Danderyds kyrka under söndagens högmässa. Och när den nystartade gospelkören tog sin sista ton verkade applåderna aldrig vilja ta slut.
ANNONS

– Det lät bra sades det och långa och varma applåder fick vi. Många leenden och folk som gungade med, säger Karin Nordvaller som är en av initiativtagarna till kören.

Under hösten har kören växt för varje träningstillfälle. När det sedan var dags för högmässan den andra advent fanns där över 70 deltagare i kören. Och kyrkan var fullsatt.

– Efter endast tre övningstillfällen stod vi, ett drygt 70-tal körsångare, och sjöng i högmässan. Folk stod till och med upp då det inte fanns sittplatser till alla, säger Karin Nordvaller.

Energi och glädje i centrum när ny gospelkör startar i Danderyd

Snabba ryck

Det som var tänkt som ett prov är nu en färdig kör. När Mitt i skrev om en nystartad gospelkör i Danderyd i somras hade idén precis kläckts att samla sångglada människor till en kör.

– Det är fantastiskt roligt och alla får vara med. Man behöver inte kunna sjunga, läsa noter och allt är gratis. Vi sjunger för att det så roligt helt enkelt och vi blir fler och fler. Det kanske blir en ny folkrörelse i Danderyd, säger hon.

Nu har kören gjort sitt första officiella framträdande och fler blir det.

Man kommer trött och sliten och lämnar superpigg

ANNONS

Karin Nordvaller, initiativgare till Danderyds goseplkör

Till våren fortsätter kören att samlas vid fyra tillfällen under ledning av körledaren Johan Björling. Vårterminen avslutas även den med ett framträdande på högmässan i Danderyds kyrka.

Karin Nordvaller menar att de som sjunger blir friskare.

Man sjunger sig gladare och smartare. Man sjunger bort stress och man får bättre andning. Det boostar bland annat immunförsvaret och lindrar smärta, för att inte tala om glädjen få träffa alla glada och positiva kördeltagarna, säger hon.

– Man kommer trött och sliten och lämnar superpigg. Körsång är bra både för den fysiska och psykiska hälsan, säger hon.

Fakta

Vill du vara med och sjunga?

För de sångsugna finns möjlighet att vara med på vårens övningstillfällen i Enebykyrkan (i Träffpunkten, Enebybergs torg).

Fyra repetitioner 2020 är planerade. Alla på söndagar kl. 13.30-16.00. Dessa är 19 jan, 23 feb, 29 mars och 26 april.

Anmälan görs till Anders Ölund.