ANNONS

Se när gospelkören får taket att lyfta

Solisten Paris Renita med backades upp av kören med Häggvikselever.
Solisten Paris Renita med backades upp av kören med Häggvikselever.
Lasse Axelsson (blå t-shirt) från Gospelverkstaden eldade upp kören ordentligt.
Lasse Axelsson (blå t-shirt) från Gospelverkstaden eldade upp kören ordentligt.
Elever från Häggviksskolans åk 8 och 9.
Elever från Häggviksskolans åk 8 och 9.
Simon Eyob Yohanes reciterade Martin Luther King.
Simon Eyob Yohanes reciterade Martin Luther King.
Ut med läroböckerna - och in med en gospelkör.
När eleverna på Häggviksskolan tog sig an den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia lyfte undervisningen till högre höjder.
ANNONS

– Så länge det finns rasism, i Sverige, i Europa och i världen, så måste vi hålla Martin Luther Kings dröm vid liv!

Orden kommer från Mia Nygren på Svenska Gospelverkstaden som besökte Häggviksskolan i Sollentuna under tre dagar den här veckan.

Det var också inledningen på en timslång avslutningskonsert aulan i onsdags kväll, en musikalisk oddyssé genom den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia. Genom rasismen och segregationen, men också kampen och hoppet om en bättre framtid.

Kören med över 100 elever från Häggviksskolans årskurs 8 och 9 backades upp av musiker från Gospelverkstaden, och bland solisterna fanns både elever och inbjudna proffs.

– Det var första gången jag stod på scen. Det var lite nervöst, men jag är glad och stolt över mig själv att vi klarade det, berättar Alex Trápaga Almeyda i årskurs 9 för Mitt i Sollentuna efter genrepet.

Den amerikanska södern och det som hände där på 1950- och 60-talen kan tyckas avlägset i tid och rum. Men under det tre dagar långa projektarbetet där eleverna har arbetat med frågor som mänskliga rättigheter, diskriminering och solidaritet har de insett att mycket lever kvar.

– Det här med rasismen, det är något som har hänt min egen familj. Jag vet själv hur det är när ens utseende får folk att tro saker om en, säger Diea Garib i årskurs 8.

Andreas Hemström, en av musikerna i Svenska Gospelverkstaden, berättar att gensvaret är stort när de besöker skolor runt om i landet.

ANNONS

– Det blir ofta helt tyst när de här berättelserna berättas, man märker att folk lyssnar och tänker efter.

Han berättar om ett starkt intryck från en resa till Chicago, där segregationen mellan vita och svarta fortfarande var total i vissa områden.

– Historien har en tendens att upprepa sig, och segregation är ett faktum även i Sverige, idag. Kanske inte på samma uppenbara sätt, men det finns många underliggande strukturer som vi inte alltid ser, säger Andreas Hemström.

Och den där drömmen, som Martin Luther King så odödligt formulerade, hur löd den nu igen?

Simon Eyob Yohanes tog mikrofonen och reciterade med eftertryck från scenen:

– I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.