ANNONS

Gösta Ekman är död

Gösta Ekman hade själv nära till skrattet och fick många andra att skratta gott.
Gösta Ekman hade själv nära till skrattet och fick många andra att skratta gott.
Skådespelaren och regissören Gösta Ekman avled natten till lördagen i sitt hem på Södermalm efter en längre tids sjukdom.
ANNONS

 

Att kalla Gösta Ekman folkkär är allt annat än en överdrift.
Gösta Ekman började sin karriär som regiassistent åt Hasse Ekman i mitten av 1950-talet. Han var även regiassistent åt Ingmar Bergman en period innan han själv började stå framför kameran. 1963 inleddes ett mångårigt samarbete med Hans Alfredson och Tage Danielsson i revyn Konstgjorda Pompe på Gröna Lund.

Slog igenom i Hasse & Tages revyer

Det var genom Hasse & Tages revyer som Gösta blev känd för den stora allmänheten, till exempel genom Gula Hund 1964, och även som Herr Gunnar Papphammar i början av 1980-talet.
Gösta Ekman har medverkat i en lång rad tv-produktioner och filmer genom åren, bland annat som Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson i de första fem filmerna om Jönssonligan.

Dramaten sörjer Gösta Ekman

– Gösta Ekman har haft en väldig betydelse inom svensk teater, film och kultur. Nu sörjer vi honom, och känner samtidigt glädje över att han under en följd av år kom att stå Dramaten nära – både som regissör och som vän, säger Dramatens teaterchef Eirik Stubø i ett pressmeddelande.
Under senare år har Gösta Ekman verkat som regissör på Dramaten, skådespelare, och som professor vid Teaterhögskolan.

”Vän i salongen”

2013 var han aktuell på Dramaten som regissör för Främmande språk. Han har tidigare bland annat regisserat Gäckanden, Den girige och Hantverkarna. Han var även ”Vän i salongen” när Andreas T Olsson satte upp sin monolog Sufflören, en pjäs som fortfarande finns på Dramatens repertoar.
Mimmi Fristorp är pressansvarig på Dramaten. Hon säger att det är mycket möjligt att Dramaten på något sätt kommer att hedra den bortgångne Gösta Ekman.
– Men inget är klart ännu. Det här är så pass nytt och alla här är tagna av vad som hänt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.