Toppolitiker slutar: ”Jag står inte för L:s linje”

Sara Göthlin (L)
Sara Göthlin (L) lämnar politiken i Danderyd.
En av de mest kryssade politikerna i valet 2018 väljer nu att lämna Liberalerna i Danderyd. Sara Göthlin hoppas att mer fokus ska ligga på en god ekonomisk politik i framtiden.

Med 365 kryss i kommunvalet 2018 blev juristen Sara Göthlin (L) den tredje mest kryssade politikern i kommunen efter Olle Reichenberg (M) och Siv Sahlström (C).

Nu väljer Göthlin att lämna politiken. Anledningen är att hon inte längre känner att hon kan stå för den ekonomiska politik Liberalerna i Danderyd driver.

– Efter valet när jag började sätta mig in i konkret budgetarbete blev det ganska tydligt att det fanns mycket att önska vad det gäller den ekonomiska politiken, säger Sara Göthlin till Mitt i.

Inget gehör

Danderyd har under flera år dragits med underskott. Lösningen på det har varit att sälja mark eller fastigheter. Det vill många partier nu ändra på för att kommunen ska kunna ha en god ekonomi i framtiden.

Liberalerna har suttit i den styrande majoriteten och enligt Sara Göthlin bär de ett stort ansvar för underskottet. Hon menar att partiet måste fundera på vilken ekonomisk politik de vill föra.

– Jag har bedrivit ett arbete i Liberalena internt sedan i höstas för att bidra till att vi tar en aktiv roll och omprövar den ekonomiska politik som har varit och som har lett fram till att vi nu har ett allvarligt underskott. Men jag har helt enkelt inte fått med mig mina partikollegor, säger hon.

Då bestämde hon sig för att lämna partiet.

– Jag känner att jag inte längre kan stå för vår linje och då är det bättre att någon annan tar min plats.

Kritiskt inlägg

I ett inlägg på Facebook skriver Sara Göthlin:

Efter den senaste mandatperioden verkar ingen riktigt veta vad vi har lagt alla pengarna på.

Liberalerna i Danderyd, som var del av den styrande majoriteten under förra mandatperioden, har dock inte ställt sig till dem som anser att den förda politiken – att medvetet sälja av mark för att täcka löpande kostnader – var felaktig.

Bengt Sylvan, kommunalråd (L), svär sig fri från ansvar för det underskott som Danderydsborna nu kommer att få betala för i form av nedskärningar och kanske ytterligare skattehöjningar.

Du riktar viss kritik mot Bengt Sylvan. Vad anser du att han bör göra?

– Jag menar att han behöver fundera över sin roll i den ekonomiska uppkomna situationen, sätta sig in i ekonomin ordentligt och komma fram med konstruktiva förslag tillsammans med majoriteten. Jag hoppas verkligen att han gör det och jag vet att de andra partierna i majoriteten har kommit väldigt långt i det här arbetet och jag har fullt förtroende för dem, säger hon.

– Och jag önskar också att Liberalerna kommer upp på banan och gör sin hemläxa och svarar på varför kostnaderna har dragit iväg så som de har gjort.

Jag upplever politiken som gammalmodig och det är väldigt mycket samma människor som sitter i samma rum

Sara Göthlin

Göthlin menar att hon har försökt ställa frågorna om ekonomin sedan i höstas och att andra nu får ta vid.

– Jag tror att det finns ett sug efter nya krafter inom politiken i Danderyd. Vi behöver få in mer bredd och kompetens. Jag upplever politiken som att det är för lite fokus på sakfrågor och väldigt mycket samma människor som sitter i samma rum, säger hon.