Gott hopp om jobb

Glada och stolta nyblivna undersköterskor.
Glada och stolta nyblivna undersköterskor.
Kaaho Ismael och Munira Ali har båda fått jobb.
Kaaho Ismael och Munira Ali har båda fått jobb.
Falis Mohamed Mohamud hoppas på jobb efter utbildningen.
Falis Mohamed Mohamud hoppas på jobb efter utbildningen.
Både lärare och studenter fick blommor.
Både lärare och studenter fick blommor.
Munira Ali har bara varit i Sverige i två år men har redan fått en utbildning – och ett jobb.
Hon är en av de drygt 40 nya undersköterskor som utbildats inom Järvapiloterna – en lyckad satsning där 75 procent redan har ett arbete.
– Jag har jobbat jättehårt för det här, och vill bara säga till andra att de aldrig ska ge upp, säger hon.

Glädjen stod högt i tak när den andra kullen av undersköterskor inom Järvapiloterna fick ta emot sina examensnålar vid en ceremoni vid Jobbtorg Kista i slutet av april.
Arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) var på plats för att gratulera de nyexade studenterna.
– Vi vet hur väl ni behövs därute, på våra äldreboenden, inom hemtjänsten och andra vårdinrättningar. Jag vet att ni kommer att göra stor skillnad för människor som behöver det, sa Emilia Bjuggren.
Många dem har varit arbetslösa under lång tid. Andra har nyss kommit till Sverige. Och nu har de flesta av dem fått jobb. Av de 47 som påbörjade insatsen för ett år sedan var 41 kvar vid utbildningens avslutande, och tre av fyra hade då redan ett anställningsavtal.

Munira har redan fått jobb

23-åriga Munira Ali från Rinkeby har bara varit i Sverige i två år, men pratar redan klockren svenska. Hon är en av dem som fått ett jobb nu – på ett LSS boende för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.
– Det är precis vad jag ville jobba med. Jag känner mig jätteglad, säger hon.
Samtliga studenter har jobbat hårt under året. Parallellt med undersköterskeutbildningen har de läst svenska.
Munira Ali, som kommer från Somalia, säger att det har varit ett hårt arbete.
– Språket är som en nyckel om man vill komma in i samhället. Men om du inte är beredd att satsa hårt så vinner du inget. Jag vill säga till andra att de ska fortsätta att sträva efter sina mål och aldrig ge upp.

”Men om du inte är beredd att satsa hårt så vinner du inget. Jag vill säga till andra att de ska fortsätta att sträva efter sina mål och aldrig ge upp”

Falis Mohamed Mohamud från Husby har sökt jobb i 13 år.
Som nyexaminerad undersköterska hoppas hon på att snart få ett jobb.
– Jag är glad att jag har fått den här chansen. Det är svårt att hitta ett jobb och jag hoppas att den här utbildningen ska öppna dörrar för mig nu, säger Falis Mohamed Mohamud.
Niklas Andersson på Jobbtorg Stockholm i Kista har varit med studenterna från början och är imponerad över deltagarnas prestation under året.
– Det är allt ifrån ensamstående mammor till nyanlända som har gått utbildningen.
Åttabarnsmamman Kaaho Ismael från Rinkeby fick varma applåder när hon tog emot undersköterskebroschen under ceremonin. Hennes man Mohamed Hagi Farah, som är en känd lokalprofil, delade ut blommor till lärarna och de andra som byggt upp kursen.

Både praktik och studier

Utbildningen var upplagd så att de började innan sommaren och studerade i två månader, sedan praktiserade studenterna i arbetslivet under sommaren för att sedan fortsätta studierna.
Upplägget har visat sig vara framgångrikt.
– Tanken är att det ska vara en långsiktig lösning som ska leda till en hållbar försörjning som inte ska leda till att man ramlar tillbaka på socialbidrag, säger Niklas Andersson.

Fakta

Järvapiloterna

  • Järvapiloterna drog igång 2015 och är ett samarbete mellan Stockholms stad genom Jobbtorg Kista och Arbetsförmedlingen.
  • Nyanlända eller personer som stått utanför arbetsmarknaden under lång tid, utbildas under ett år i svenska språket och ett specifikt yrke.
  • Förutom undersköterskor utbildas även kockar, lokalvårdare och personal inom service och handel.
Källa: Arbetsförmedlingen