Gott om jobb i sommar

Sommarjobbet kan vara att plocka skräp.
Sommarjobbet kan vara att plocka skräp.
Landstinget erbjuder 850 jobb till ungdomar i sommar. I Arbetsförmedlingens platsbank finns 416 annonser. Till det kommer de kommunala sommarjobben. Det är gott om jobb i år.

Nu är det dags att söka sommarjobb för länets unga. Och chanserna att få ett jobb är goda i år.

I Arbetsförmedlingens platsbank finns i skrivande stund 416 annonser, och fler väntas in. För flera av dem går ansökningstiden ut redan under mars.

Även kommunerna erbjuder sommarjobb till sina ungdomar, i olika omfattning. I Stockholms stad erbjuds 3-veckorsperioder med jobb inom till exempel barnomsorg, parkstädning eller äldreomsorg fr ungdomar 16-19 år. Det finns inte jobb till alla, utan de lottas ut. Ansökningstiden går ut den 9 mars.

Landstinget lockar

Inom landstinget erbjuds 850 jobb för unga i åldern 16-18 år. Jobben finns inom hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik och administration. Landstinget hoppas att unga ska lockas att söka sig till dem i sina framtida yrkesval:

– Genom att erbjuda ungdomar sommarjobb vill vi visa upp vilken bred och spännande framtida arbetsgivare Stockholms läns landsting är, säger Peter Carpelan (M), personallandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Förra året gjordes en enkät, där nästan hälften av sommarjobbarna uppgav att de kan tänka sig att arbeta i hälso- och sjukvården.

Jobben erbjuds i två 4-veckorsperioder och ansökningstiden går ut den 18 mars.

Många jobb inom vård och restaurang

Men ungdomar kan förstås även söka jobb via Arbetsförmedlingen, som samlar alla jobberbjudanden som finns för sommarperioden i en särskild platsbank.

Hittills är det olika jobb inom vård och omsorg som dominerar bland platsannonserna för sommarjobb. Även inom industrin och hotell- och restaurang finns många jobb.

– Är man tidigt ute och söker brett är chansen att hitta ett sommarjobb stora. Det är ett ypperligt tillfälle att skaffa sig erfarenhet och meriter för framtiden, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Jobbmässa på Nalen

Den 6 mars håller Arbetsförmedlingen en jobbmässa för 18-25-åringar på Nalen. Ett 20-tal arbetsgivare har hittills anmält sig, bland dem Ikea, Gröna Lund, PostNord och Manpower.

Förra året hade 42 000 sommarjobb anmälts under december och januari i hela landet. I år har 47 000 jobb anmälts under samma period, varav 1 820 i Stockholm.

Fakta

Här är yrkena som eftersöks i sommar

Kriminalvårdare

Undersköterskor

Hemtjänspersonal

Personal till äldreboenden

Vårdare

Boendestödjare

Personliga assistenter

Restaurang- och köksbiträden

Hotellreceptionister

Städare

Processoperatörer

Guider

Reseledare

Källa: Arbetsförmedlingen