ANNONS

Gott om narkotika men få åker fast

Granängsringen
Tre misstänkta narkotikalangare från Tyresö har åtalats. Två av dem greps vid busstorget i Tyresö centrum med en större mängd marijuana.

Bollmora har blivit ett centrum för droghandel – ändå sker gripanden av det här slaget ytterst sällan.
ANNONS

Den 30 januari tog sig civilklädda poliser från söderorts gatulangningssektion ut till Bollmora för att spana på en Bollmorabo i 20-årsåldern. De hade fått tips om att han brukade sälja marijuana utanför gymnasieskolorna vid Globen och Gullmarsplan.

Poliserna slog till efter några timmar. Bollmorabon greps i en av Granitvägens portar med en rejäl mängd marijuana på sig.

Hans två vänner, även de från Bollmora, greps på buss 816 mot Gullmarsplan, innan den skulle åka. En av männen hade då inte mindre än 900 gram marijuana förpackade i 10 plastpåsar i en sportbag. I jackfickan hade han en våg. I de två vännernas hem hittade poliserna ytterligare marijuana och hasch, samt förpackningspåsar.

Efter analys hos Statens kriminaltekniska laboratorium visade det sig att hela marijuanabeslaget vägde lite mer än ett kilo – något som lågt räknat skulle kunna ge 2 000 jointar eller en inkomst på omkring 90 000 kronor om det skulle säljas.

Två av de tre misstänkta Bollmoraborna häktades, men en av dem släpptes efter drygt tio dagar. Åklagaren som nyligen lämnat in en stämningsansökan till Nacka tingsrätt har åtalat samtliga för narkotikabrott. Åklagaren menar att de tre Tyresöborna hade för avsikt att tillsammans tjäna pengar på att sälja marijuanan.

Ett gripande av det här slaget är sällsynt i Tyresö. Lars Sandgren, chef för Nackapolisens spaningsrotel, kan inte på rak arm minnas när man senast hittat så mycket marijuana i Tyresö inom ett och samma spaningsuppdrag. Ändå är han väl medveten om att det på intet sätt är ovanligt att liknande mängder fraktas runt i området.

– Vi känner väl till de nu åtalade och Bollmora är den plats inom Nacka polismästardistrikt som utmärker sig för sin droghandel. Samtliga preparat finns att tillgå lika enkelt som det är gå till en jourbutik, säger han.

Lite självkritiskt anser Lars Sandgren att man inom Nacka polismästardistrikt tyvärr inte jobbat tillräckligt effektivt i Boll­mora, men säger att man påbörjat ett förändringsarbete. Även Carl Stöltenhielm, närpolis i Tyresö, är kritisk till att så få stora beslag görs.

– Vi känner ju till väldigt många som säljer marijuana och hasch i Bollmora och jag skulle med lätthet kunna räkna upp 20 personer, men tyvärr har polisen för lite resurser för att idka spaningsarbete på det sätt som behövs, säger han.

ANNONS

Bollmora är en känd plats för droghandel enligt polisen, men det är sällan polisen bedriver spaning här.

Fakta

Skulle sälja cannabis

De tre Bollmoraborna har åtalats misstänkta för narkotikabrott för innehav av drygt ett kilo cannabis i överlåtelsesyfte.

Straffet för narkotikabrott av normalgraden är max tre års fängelse.

Enligt rättspraxis spelar mängden mindre roll, för om brottet ska klassas som grovt, men ett riktmärke är 5 kilo. Syftet med innehavet och hur handeln gått till väger dock tyngre.

Källa: Åklagarmyndigheten

ANNONS