Gott om platser på förskolorna

På 19 förskolor i Danderyd fanns det i förra veckan lediga platser.
På 19 förskolor i Danderyd fanns det i förra veckan lediga platser.
På grund av en förhållandevis låg utbyggnadstakt finns det gott om platser på förskolorna i Danderyd.

Flera förskolor har till och med fått stänga avdelningar.

Det är i augusti som flest barn börjar och slutar på förskolorna. Men en hel del vill också få plats i januari och det ser ut att gå bra i Danderyd. På 19 förskolor fanns i förra veckan lediga platser, enligt kommunens webbplats. Där listas både kommunala och fristående förskolor.

– Vi klarar barnomsorgsgarantin med råge. Man brukar få plats på en förskola i närheten av sitt bostadsområde, säger Lena Wallin, förskoleexpert på Danderyds kommun.

En förklaring är att Danderyd inte har byggt bostäder i samma takt som exempelvis Täby.

– Vi har snarare problem med att fylla förskolorna. Till exempel har ju förskolan Pärlan i Djursholm har fått stänga och det finns fler stängda avdelningar i alla områden utom i Danderyd, säger Lena Wallin.

I områdena kring Kevinge och Nora torg har det byggts en del och barnfamiljer har flyttat in. Där är det i dag störst tryck på förskoleplatser.

– Nu bygger man bostäder i västra Danderyd och Enebyberg. I Enebyberg har vi gott om kapacitet i dag men vi behöver se över om det behövs fler platser i västra Danderyd, säger Lena Wallin.

I dag består 35 procent av personalen av utbildade förskollärare. Kommunens mål är att höja den andelen till minst 50 procent. Kommunen vill bland annat locka personal genom att erbjuda kompetensutvecklingsprogram till pedagoger både inom kommunen och på de fristående förskolorna.