GPS-sändare avslöjade tjuvar

Tillsammans med sin medhjälpare stal en 38-årig Sollentunabo en lastbil full med elektronisk utrustning värd miljoner.

Nu har han och medhjälparen dömts till fängelse.

I slutet av oktober försvann en lastbil från en uppställningsplats i Norrköping. Men företaget som äger fordonet hade utrustat bilen med en avancerad teknisk utrustning som kunde spåra bilens exakta position.

Polisen har därför kunnat se exakt hur lastbilen rörde sig, var den stod stilla och hur länge.

Bilen var lastad med elektronik värd två miljoner kronor. Vid ett tillfälle stannade lastbilen och elektronik värd drygt 250 000 kronor lastades ur.

Nu döms två män för lastbilskuppen. Den ena mannen, en 35-åring från Norrköping, är själv lastbilschaufför och har haft uppdrag från det drabbade transportföretaget.

Den andre mannen är en 38-åring från Sollentuna som stoppades av polisen i Huddinge när han kom körandes med den stulna lastbilen.

Tingsrätten har inte kunnat reda ut exakt vem av de båda männen som begått vilken gärning, men konstaterar att brottet begåtts i samförstånd. Som bevis för detta har åklagaren bland annat visat att männen hade tät telefonkontakt den aktuella natten.

Därför döms båda männen för grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Sollentunabon döms också för olovlig körning eftersom han saknar lastbilskörkort. Domen blev fängelse i ett år och åtta månader.

Kumpanen dömdes till fängelse i två år eftersom rätten anser att han också har missbrukat sin förtroendeställning hos arbetsgivaren.