Grå betong blir muralmålning

Gaveln på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen ska få en muralmålning
Nästa år ska ungdomar liva upp stadsteaterns grå fasad.
Den grå betongfasaden på Kulturhuset Stadsteatern blir betydligt färggladare under nästa år. Ungdomar i Skärholmen ska ska måla en muralmålning på gavelväggen som vetter mot Skärholmen centrum.

Ytan är 189 kvadratmeter stor och väl synlig för alla dem som varje dag går till och från Skärholmen centrum eller ska till stadsteatern eller simhallen.

– Det är en jättefin och bra yta för oss. Vi är väldigt glada över att den är så synlig för det är poängen med muralmålningar – att synliggöra människors röster, säger Jan Ström, verksamhetschef på den ideella föreningen Förorten i Centrum, som på uppdrag av stadsdelsförvaltningen ska genomföra projektet tillsammans med unga i området.

Förorten i centrum grundades 2010, av forskaren Ester Barinaga, som hämtat inspiration av de många muralmålningar hon sett i San Fransisco. Idén är att de som bor i ett område ska få möjlighet att uttrycka sig genom muralmålningarna, och bidra till både samhällsdebatten, stadsmiljön och konsten.

– Tanken är att låta människor kommunicera och höja sina röster. Själva processen är därför lika viktig som det färdiga verket. Vi för samtal som leder fram till en skiss som vi enas kring. Sedan börjar man måla. En del vill bara vara med under skissarbetet, andra vill måla också, säger Jan Ström.

Förorten i Centrum ska nu knyta till sig ungdomar i Skärholmen, med hjälp av Ungdomsrådet i Skärholmen och stadsdelsförvaltningen. Under nästa år ska arbetet sedan starta, på våren eller sommaren.

– Fasaden på huset är kulturskyddad så vi kan inte måla direkt på den. I stället ska vi måla på fibercementskivor som monteras fast på väggen. Antingen målar vi innan vi sätter upp dem och då kan vi jobba inomhus under våren, eller också sätter vi upp skivorna först och målar utomhus under sommaren. Det är inte klart än, säger Jan Ström.

Förorten i Centrum har bland annat jobbat i förorter som Östberg, Kista, Akalla, Sätra, Husby och Tensta, både med ungdomar, barn och äldre. Man har också varit i Skärholmen redan förut. Hösten 2015 målade medlemmar i Ungdomsrådet en muralmålning i Fältassistenternas kontor. När den väggen skulle rivas flyttades målningen till entrén hos stadsdelsförvaltningen. Där möts besökarna nu av en färgglad målning av Skärholmen centrum, där den karaktäristiska centrumpelaren liknar en jätteväxt som bär på budskap om solidaritet, gemenskap och mångfald. Om mindre än ett år kan alltså stadsteaterns gavel vara lika färgrik.