Snart gräddfil till seniorboenden i innerstan

Clara Lindblom (V) äldreborgarråd. Till årsskiftet ändras köreglerna till seniorboenden.
Clara Lindblom (V) äldreborgarråd. Till årsskiftet ändras köreglerna till seniorboenden.
Kön till seniorboende är lång – i snitt nio år.
Men från årsskiftet kommer det finnas en snabbare väg till bostad för äldre som till exempel känner sig ensamma.

Ofrivillig ensamhet bland äldre har ett särskilt fokus i nästa års budget, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V). Bland annat satsas det på ännu fler sociala mötesplatser och – vilket kanske är viktigast – att bygga fler seniorboenden.

En seniorbostad är en vanlig hyreslägenhet, men som är anpassad efter äldres behov. Husen har i regel också sociala träffpunkter med aktiviteter och personal .

Innerstan prioriteras

Målet är att bygga 300 nya hyresrätter som är seniorbostäder varje år fram till år 2040, då totalt 7000 nya lägenheter ska ha kommit till. Innerstan ska prioriteras, tillsammans med andra områden där det finns många flerbostadshus utan hiss.

– Bakgrunden är att många äldre känner ensamhet eller oro. Eller att man bor i en otillgänglig bostad, som tre trappor upp utan hiss. Vilket många gör i just innerstan, säger Clara Lindblom.

Nya köregler

Vid årsskiftet ändras dessutom köreglerna till stadens seniorboenden. Då kommer den som är över 85 år, den som känner sig ensam eller den som inte kan komma ut från sin bostad prioriteras i kön, som just nu är i snitt nio år till seniorboende och fyra år till trygghetsboende. Trygghetsboendena kommer framöver byta namn och också kallas seniorboende.

Erik Slottner (KD) är vice ordförande i äldrenämnden och tycker att satsningen på fler seniorboenden är bra – men att det behövs byggas ännu fler i snabbare takt. Och att ännu mer pengar läggs undan till frivilligorganisationer. Som till exempel vänföreningar där yngre Stockholmare tar sig tid till social samvaro med äldre.

– Jag är övertygad om att många medborgare skulle vilja göra mer. Men att de inte vet hur.