Gräddfil till villor fick läsarna att ilskna till

”Nu borde ni ha lekt färdigt med skatte­pengarna, fördela dem till barn, ungdomar, sjukvård och äldre i stället.”

Det är en av reaktionerna efter Mitt i:s granskning av kommunens villor och fritidshus.

Tjänstemän som får hyra villor billigt av Huddinge kommun, hyror som sänkts rejält när tjänstemän flyttar in, samt en chef på kommunen som hyr torp av sin egen avdelning för några hundralappar i månaden.

Reaktionerna efter Lokaltidningen Mitt i:s avslöjanden har inte låtit vänta på sig.

”Kan någon politiker eller ansvarig berätta för mig var man kan bo i en villa för 4-6 tusen kronor i kallhyra?”, undrar signaturen ”Besviken” på kommunens Tyck till-sida.

”Fruktansvärt besviken och förbannad på vad som verkar vara ett eget satt kommunalt regelverk”, skriver signaturen ”Vart är Huddinge på väg?”.

”Kommunens tjänstemän får hyra både villor och sommarhus för en spottstyver” och ”Skapa i stället boende av dessa villor till de som verkligen behöver det bäst”, skriver en annan.

Pengarna kunde ha gått till vård och omsorg, tycker man.

”Vill verkligen inte läsa om mer skandaler i Mitt i Huddinge, nu borde ni ha lekt färdigt med skattepengarna, fördela dem till barn, ungdomar, sjukvård och äldre i stället. Detta är verkligen skandal.”

Kommunstyrelsens ordförande säger att han sett en del av kommentarerna.

– Jag blir lika förbannad som de, så här ska det inte fungera, säger Daniel Dronjak Nordqvist (M).

Vilket ansvar känner du i allt detta?

– Som politisk ledare har jag ansvar för att det är en bra ordning och en god kultur på kommunen. Det är väldigt tråkigt allt det här, men samtidigt bra att det kommer fram, för då kan vi göra något åt det, säger han.

Lokaltidningen Mitt i:s granskning fick till följd att Huddinge kommun tillsatte två olika utredningar för att komma tillrätta med hyrorna och för att göra hela processen kring kommunvillorna mer öppen.

Alla Huddingebor ska i framtiden ha möjlighet att ställa sig i kö för att hyra en villa och det ska inte finnas någon gräddfil för tjänstemännen i Huddinge kommun, konstaterade politiker och kommunchefer.