ANNONS

Linda fotar höghus och graffiti – gör fotobok om Högdalen

Linda Andersson Rydén fotar betongen. Här med fotoböcker hon gjort om Högdalen och Bredäng
Linda Andersson Rydén dras till höghus och hårda strukturer.
Höghus, betong och graffiti. Sådant som gemene man kanske inte ser som typiskt vackert – det fotar Högdalenbon Linda Andersson Rydén.
– Jag gillar att göra något fult till något fint.
ANNONS

Från fönstret på höghuset på Önskehemsgatan mitt i Högdalens centrum fotar Linda Andersson Rydén Högdalens vy.

– Jag är höjdrädd men gillar höghus, berättar hon.

Linda fotar främst med sin mobilkamera, och berättar att hon tagit bilder sedan hon fick den första mobilen med en hyfsad kamera. Att släpa runt på en systemkamera skulle inte funka, då hon fotar saker som hon ser i stunden.

– Jag planerar aldrig i förväg att jag ska ta en bild, utan jag ser något som jag tycker är snyggt och så fotar jag det. Då blir det enklast med mobilkameran, även om kvalitén kan bli lidande.

Linda Andersson Rydén. Foto: Privat.

Linda Andersson Rydén. Foto: Privat.

Vill göra fotoböcker om många fler platser

Till vardags arbetar Linda på ett LLS-boende i Bredäng. På väg till och från jobbet började hon fotografera området, bilder som hon sedan la upp i den lokala Facebookgruppen Bredäng baby.

I samband med det skrev en av personerna i gruppen en kommentar om att hon borde sammanställa bilderna till en fotobok.

Linda Andersson Rydén fotar betongen. Här med fotoböcker hon gjort om Högdalen och Bredäng

ANNONS

Sedan dess har det blivit en fotobok om Bredäng, och en om Högdalen. Linda berättar att ännu fler är på gång – hon vill göra böcker med bilder från bland annat Sätra, Jordbro, Rågsved och Handen.

Varför just de platserna?

– Där finns det mycket betong, höghus och graffiti. Jag gillar linjer, strukturer och färger. Folk tycker att graffiti är fult, men det finns så många otroligt talangfulla som gör graffiti. Jag gillar att göra något fult till något fint.

Linda Andersson Rydén fotar betongen. Här med fotoböcker hon gjort om Högdalen och Bredäng

Linda Andersson Rydén dras ofta till kontraster när hon fotar. Betonghus i kombination med naturområden eller en soffa utställd i en gångtunnel.

– Folk tolkar de här platserna som bara betong, men genom att få med natur och grönska så kanske man kan få folk att se på de här platserna på ett annat sätt.

Fått förfrågan om egen utställning

Fotoböckerna som Linda Andersson Rydén gör säljs till samma pris som det kostar för henne att göra dem.

– Jag tjänar ingenting på det här, jag är nästan lite chockad över att folk vill betala för mina bilder.

Och vad händer framöver?

Linda har blivit tillfrågad att visa upp sina bilder på en utställning på Södermalm. Hon berättar att hon känt sig orolig över att kvalitén på bilderna tagna med mobilkamera inte skulle hålla för en utställning.

– Men så sa en kompis att det inte är kvalitén som är grejen med mina bilder, utan det är känslan. Och så är det. Det är känslan som är det viktiga.