Graffiti och skräpsatsning i nya budgeten

Kungsholmen kan få lagliga graffitiväggar nästa år.
Kungsholmen kan få lagliga graffitiväggar nästa år.
Graffitiväggar, stadsodling och en kampanj mot nedskräpning. Det är några av satsningarna i nästa års Kungsholmsbudget.

Kungsholmens budget för 2016 presenteras först i morgon, torsdag. Men redan nu kan Mitt i Kungsholmen berätta om de största satsningarna i stadsdelen nästa år.

– Vi fortsättet att bedriva den goda verksamhet som vi gör idag i stort, men vi gör en del inriktningsförändringar på olika områden, säger Arvid Vikman om de olika satsningarna.

En av dem handlar om skräp.

– Nedskräpningen har varit en stor diskussion under året. När det gäller Hornsbergs strand har man städat fyra gånger om dagen och det har ändå inte räckt, säger stadsdelsnämndens ordförande Arvid Vikman (S) som nu vill dra igång en kampanj mot nedskräpning.

Flera andra nyheter i budgeten kan du läsa om i faktarutan nedan.

Fakta

Här är de största satsningarna

Kampanj mot nedskräpning

– Vi startar en ny informationskampanj mot nedskräpning. Det var ju länge sedan ”håll Sverige rent” genomfördes nu. Den kampanjen kan dra igång till sommaren. Vi ska också se över papperskorgarna i stadsdelen och lägga till fler om det behövs, säger Arvid Vikman.

Satsning på stadsodling

– Vi vill få till stadsodlingar i parker och runt om i stadsbilden där exempelvis förskoleklasser och föreningslivet ansvarar för odlingen. Det är ett bra sätt att komma nära sin stadsdel. Vi har inte bestämt exakt var. Det blir i stadsdelens parker men inte bara där, säger Arvid Vikman.

Fler föreningslokaler

– Vi kommer att genomföra en ny utredning om hur vi ska få fram fler föreningslokaler. I dag har vi alldeles för få på Kungsholmen och föreningslivet lider brist på platser att samlas på, säger Arvid Vikman.

En seniordag

– Vi kommer att hålla en seniordag med fokus på att berätta om hur Äldreomsorgen fungerar och exempelvis vad de olika boendeformerna är. Den kommer att ske under våren. Min tanke är att den ska vara årligt återkommande, säger Arvid Vikman.

Åretruntaktiviteter i parkerna

– Vi ska genomföra en utredning kring förutsättningen för åretruntaktiviteter i våra parker. Startfokus ligger på Rålis. Vi vill att staden ska leva på vintern också, säger Arvid Vikman.

Graffitiväggar i stadsdelen

– Vi ska se över var vi ska ha lagriga graffitiväggar. Fokus är att få helt klart hur det här ska gå till under året. I Hässelby-Vällingby har man byggt egna väggar till höga kostnader. Vi har ganska många befintliga betongväggar i anslutning till Essingeleden som vi borde kunna använda. Sedan vill jag också, när man väl har målat nya verk, genomföra någon sorts kulturvandring där man kan se vilka konstverk som finns i stadsdelen. Den kan också dra igång under året, säger Arvid Vikman.

Vegetarisk dag i förskolan

– Vi har tidigare haft en vegetarisk dag i förskolan på flera ställen. Nu formaliseras det, säger Arvid Vikman.

HBTQ-utbildning

– Vi ska genomföra en HBTQ-utbildning som ska höja kompetensen i frågan för anställda i stadsdelen, säger Arvid Vikman.

Fler genomförandeplaner

– När biståndsbedömningen är klar för den äldre ska utföraren skriva en genomförandeplan. Det görs inte alltid. Det är ett jätteviktigt kvalitetsdokument för den äldre. Här ska det vara tydligare att det alltid ska göras, säger Arvid Vikman.