Graffitin som ska stoppa klottret

Graffiti vid Solparksgrillen i Solna
"Nu får vi bara hoppas att det inte blir något klotter, peppar peppar" säger Hülya Özelbir
Graffiti vid Solparksgrillen i Solna
Hela Solparksgrillens nedre del är nu täckt av graffiti.
Graffiti vid Solparksgrillen i Solna
Paret Özelbir har drivit grillen i ett år, efter att tidigare ha jobbat med pizzerior.
Graffiti vid Solparksgrillen i Solna
Den övre delen av grillen ska även i fortsättningen vara vit.
Efter att ha fått tvätta av och måla över klotter i flera omgångar bestämde sig Solparksgrillens ägare för att prova på något annorlunda. De lät en grupp graffitimålare måla om halva huset.
– Vi tänkte att det här kanske till och med klottrare respekterar, säger Hülya Özelbir.

När Hülya och Özkan Özelbir köpte Solparksgrillen förra sommaren stötte de på ett oväntat problem. Grillen, och särskilt den delen av källaren som vätter ner mot parken, utsattes av omfattande klotter.

– Vi tvättade bort det, men så kom det tillbaka direkt. Vi kände att, det här går inte, säger Hülya Özelbir.

Även flera grannar klagade på att det såg fult ut. Paret har tidigare drivit pizzerior men Hüyla Özelbir kan inte dra sig till minnes att man någonsin haft så stora problem med klotter tidigare. De hörde runt bland vänner och fick ett förslag: Varför inte täcka byggnaden i graffiti?

– Det lät som en bra idé. Vi tänkte att det här kanske till och med klottrare respekterar, säger Hülya Özelbir.

”Alla ska hitta något att gilla.”

Det var inte ett alldeles självklart beslut. Hülya Özelbir berättar att hon var orolig för att få målningar som skulle vara svårbegripliga, eller som folk inte skulle tycka om.

– Jag vill ju att alla ska hitta något att gilla. Man ska inte behöva gå förbi och känna ”usch, vad är det här?”, säger Hülya Özelbir.

Men efter att ha träffat graffitimålaren Jimmy Rosenholm kände sig paret trygga, och bestämde sig för att genomföra projektet. Förutom Jimmy Rosenholm bidrog även graffitimålarna Johan Wattberg och Theodor Palmqvist. För några veckor sedan blev jobbet klart, och än så länge har responsen varit överväldigande positiv.

– Det har varit jättekul att höra. Nu får vi bara hoppas att det inte blir något klotter, peppar peppar, säger Hülya Özelbir.

”Ingen långsiktig lösning”

Jimmy Rosenholm har tidigare gjort något liknande för köttbutiken El Gaucho längre ner på Råsundavägen. Han har målat graffiti förut, men att göra beställningsjobb för att bli av med klotter var då helt nytt för honom.

– Det här är ju ingen långsiktig lösning på klotter, men El Gaucho har ju varit fri från klotter i två år nu, och än så länge har ingen klottrat på Solparksgrillen heller, säger Jimmy Rosenholm.

I en tidigare version av artikeln var Jimmy Rosenholms efternamn felskrivet som Rosenberg – vilket han inte heter.