ANNONS

Graffitiverket Fascinate för farligt för barn

Den K-märkta väggen i Bromstens industriområde.
Den K-märkta väggen i Bromstens industriområde.
Graffitiverket Fascinate i Bromsten
Graffitiverket Fascinate i Bromsten
Det K-märkta graffitiverket Fascinate var tänkt att bli en del av den stora lekparken i nya Bromstensstaden.
Men nu lutar det mot att verket går i graven. Väggen anses för farlig för barn.
– Konstruktionen håller inte, säger Margareta Biberg, byggprojektledare för nya Bromstensstaden.
ANNONS

Graffitiverket Fascinate målades 1989 av graffitikonstnärerna ”Circle” och ”Weird” och blev 2015 den första graffitimålningen i Sverige som K-märktes. I dag driver Circle tatueringsstudio i Sundbyberg och Weird är filmaren Tarik Saleh. 

Det har varit många turer kring bevarandet av Fascinate. När industriområdet i Bromsten revs inför bygget av nya Bromstensstaden beslutades det att väggen skulle få bli kvar, som en del av den stora lekparken i det nya området.

Anses för osäker för en lekpark

Men nu lutar det mot att väggen kommer att gå i graven. Väggen anses vara en barnsäkerhetsrisk då väggens konstruktion inte är säker nog och staden kan tvingas att riva den K-märkta väggen.

– Vi har tagit fram en konstruktionsutredning som visar att väggen är svår att bevara oavsett hur vi gör, säger Margareta Biberg, byggprojektledare på exploateringskontoret.

Problemet med väggen är att den tillhör en byggnad inte är gjord för att stå för sig själv. Väggen är gjord av lättbetong och borrar man för att stärka upp den släpper färgen från den K-märkta målningen, förklarar Margareta Biberg.

Moment 22

– Förstärker man inte väggen finns risker för barns säkerhet. Och förstärker man väggen tar målningen skada, så det är ett moment 22, säger hon.

På torsdag nästa vecka ska genomförandebeslut för etapp 2 och ett reviderat inriktningsbeslut för hela Bromstensstaden tas i exploateringsnämnden.

I beslutsförslaget från exploateringskontoret förutsätts en rivning av graffitiväggen Fascinate i den ekonomiska kalkylen.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.