Granat hittades under städdagen

Pojkarnas fynd.
Pojkarnas fynd.
14-åringarna Johannes Sernbo och Tobias Jokitalo var ute i skogen för att plocka skräp.

Då hittade de en granat.

– Den låg helt öppet vid enbuskarna, berättar de.

Det var förra söndagen vid tolvtiden som killarna gjorde upptäckten i ett skogsområde ovanför Tätorpsvägen vid kanten av Skarpnäcksfältet.

– Jag såg en svart sopsäck som jag tänkte ta med mig. Men när jag kom närmare låg det en granat där, berättar 14-årige Tobias Jokitalo.

Pojkarna blev minst sagt förvånade – men höll huvudet kallt och rörde inte granaten. Johannes Sernbos pappa, som också var ute i skogen, larmade polisen, som spärrade av området och tillkallade bombtekniker.

– Det var lite läskigt, man visste ju inte om det skulle smälla. Men det var spännande också, säger Johannes Sernbo.

Han och Tobias Jokitalo går i samma klass på Bagarmossens skola. Den här dagen var klassen ute för att delta i Stockholms stads skräpplockningskampanj och tjäna en tusenlapp till klasskassan. Redan innan granaten upptäcktes hade eleverna funnit flera märkliga fynd, såsom en gitarr och en väska fylld med blöjor.

– Annars var det ganska lite skräp faktiskt, säger Johannes Sernbo.

Men granatfyndet var förstås det stora samtalsämnet för dagen.

– Alla ville se bilden som vi tog med mobilen, säger Johannes Sernbo.

Enligt klassens egen expert på området var granaten en artillerigranat från tiden när Skarpnäcks flygfält var militärt område på 1940-talet. Lokaltidningen Mitt i har dock inte fått kontakt med bombteknikerna som var på plats, och kan därför inte slå fast vad det var för slags granat.

Chefen för bombgruppen, Gunnar Näslund, har inte heller några uppgifter om det.

– Däremot fanns det inget explosivt i den, säger han.

Han tror att granaten dumpats av någon som haft den hemma som souvenir eller bokstöd.

Kan det vara en rest från tiden då Skarpnäcks flygfält var militärt?

– Det kan man bara spekulera om, men det verkar osannolikt. De har ju en gång i tiden sanerat det här området, säger han.

Fyndplatsen ligger nära förskolan Molntappen på Tätorpsvägen. Pedagogen Inger Mattisson drar en lättnadens suck när hon får höra att granaten var ofarlig.

– Det var skönt, vi är ju så ofta är där uppe i skogen och leker med barnen, säger hon.

Tobias Jokitalo och Johannes Sernbo tyckte det var lite läskigt att hitta en granat, men samtidigt blev de dagens huvudpersoner.