ANNONS

Mitt i-granen: Adrians råd – lyssna på andra

Här får granen sin nya kula. - "Lyssna "är budskapet.
Här får granen sin nya kula. - "Lyssna "är budskapet.
En liten gran ska kläs med kulor som alla bär på ett budskap.
Bakom budskapet står aktuella Lidingöbor.
Adrian Boivie utsattes för hatkampanj när han stöttade tjejkompisar - fick pris för sitt civilkurage.
– Om #metoo hade börjat hade tjejerna fått med stöd från början, säger säger han.
ANNONS

2017 blev ett omvälvande år för Lidingökillen Adrian Boivie. Han blev utsatt för obehagliga påtryckningar på skolan Lundsberg, där han var elev. Anledningen: han hade lyssnat på två tjejkompisar som sade sig ha blivit utsatta för  övergrepp. I augusti fick han Raul Wallenberg Academys pris ”Ungt kurage” för sitt agerande.

– Under hela den här härvan har jag känt att jag inte har gjort något fel. Jag har litat på min magkänsla hela tiden och har känt mig trygg i det och så har jag haft några pålitliga kompisar som jag har kunnat vända mig till, säger han.

Han tar emot i ett sparsamt julpyntat vardagsrum. Julen förknippar han mer med skidåkning och Kalle Anka än matexcesser och klappar. Lite tid för lugn och eftertanke ska väl också julen bjuda på. Det kan behövas.

Adrians julbudskap:

Lyssna! Prova att bara lyssna på någon utan att lägga värdering i vad som är rätt och fel. Alla har rätt till sin berättelse och att någon tar deras berättelse på allvar.

Stora delar av 2017 har för för Adrian präglats händelserna på Lundsberg tidigare i år. När två kompisar kom till honom och berättade att de blivit utsatta för övergrepp av en annan elev på skolan var det självklart för Adrian att stötta och lyssna. Reaktionen på det var däremot oväntad.

– Både tjejerna och jag har blivit utsatta på olika sätt, säger han.

Det har bland annat  handlat om hotfulla påtryckningar att säga att berättelsen varit påhittad.

– För mig handlade det aldrig om skuldfrågan, utan att lyssna på mina vänner. Alla har rätt till sin berättelse och att bli lyssnade på, säger han.

ANNONS

Mitt i intervjuade Adrian i augusti, då han tog emot utmärkelsen Ungt Kurage. Då väntade han på resultatet av den polisutredning som gjordes kring händelserna. Nu har en dom om grovt förtal och ofredande fallit mot den person som från början pekades ut i ett angränsande ärende.

– Det blev ju en slags upprättelse, säger han.

Samtidigt är Lundsberg ett mikrokosmos som har sina egna regler.

Samtidigt under hösten dök #metoo-rörelsen upp och satte agendan för det offentliga samtalet.

Lyssnakulan.

Tror du att det här hade varit annorlunda om det hänt efter #metoo?

– Det är en bra fråga. Tjejerna kanske hade fått mer stöd från början. Det massiva grupptrycket ”mot” kanske aldrig hade hänt. Det handlar ju mycket om värderingar. Den här situationen kanske inte ens hade uppstått från början. Samtidigt är Lundsberg ett mikrokosmos som har sina egna regler.

Vad tänker du om #metoo?

– Att det handlar just om att lyssna och att alla har rätt till sin berättelse och var trygga med att berätta. Det ökar möjligheten för fler att förstå att det är ett samhällsproblem.

 För Adrians del var historien inte över, trots dom och #metoo.  Han berättar om att han blivit hotad att bli slagen om han dök upp på en fest.

– Jag gick dit ändå. Jag tänkte, jag får väl bli nedslagen då. Jag har hela tiden varit trygg i att jag har haft rätt i det här.

Lite spänd dök han upp på festen. Men då fick han en överraskning. En av killarna som förut varit en av Adrians antagonister hade plötsligt svängt.

– Det är sjukt starkt det du har gjort, sade han. Plötsligt hade han förstått. Varför vet jag inte.

Och ditt budskap till Lidingöborna på din julkula?

– Lyssna! Prova att bara lyssna på någon utan att lägga värdering i vad som är rätt och fel. Alla har rätt till sin berättelse och att någon tar deras berättelse på allvar.

Fakta

Ungt Kurage

Utmärkelsen Ungt Kurage uppmärksammar personer mellan 13 och 20 år  som visat på civilkurage och engagemang och gjort medmänsklig skillnad med små medel.

Utmärkelsen delas ut av Raoul Wallenberg Academy på Raoul Wallenbergs dag, 27 augusti – en nationell dag för civilkurage och medmänsklighet landet.

I år fick sju ungdomar utmärkelsen på en gala i Stockholm. Ungdomarna får sedan göra en resa tillsammans i Raoul Wallenbergs anda och fotspår.

Den som vill kan nominera kandidater till utmärkelsen.

Här kläs Mitti-granen: Kulan ”lagom”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.