ANNONS

Granfalk kräver svar från Migrationsverket

Granfalks brev till Migrationsverket.
Granfalks brev till Migrationsverket.
Fortfarande tyst från Frösundaviksparken om asylplanerna i Hagaparken – nu kräver Granfalk (M) svar från Migrationsverket.
ANNONS

I förra veckan skrev vi om den heta brevväxlingen mellan Solna stad och Frösundaviksparken AB, som äger hotellbyggnaderna i Hagaparken. Frösundaviksparken har förnekat att planerna på ett asylboende för 852 personer blir av, men när Solnas stadsdirektör Kristina Tidestav bett dem förtydliga sig för att undvika missförstånd har svaret varit tystnad.

Nu har Pehr Granfalk (M) fått nog och skrivit ett nytt brev, denna gång till Migrationsverket, för att få klarhet i vad som pågår.

– Eftersom fastighetsägaren inte svarar men säger att de brutit avtalet så förutsätter jag att man gör det. Men migrationsverket har inte återkommit huruvida det är aktuellt eller inte, eller om upphandlingen går vägen eller inte. Vi vill veta om det öppnar ett boende den 21 september eller inte. Det är helt under all kritik att skriva ett brev och berätta om planerna på ett av Sveriges största asylboenden och sen inte säga någonting mer, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

I brevet till Migrationsverket kräver Granfalk nu raka besked om asylboendet öppnar eller inte.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Migrationsverket som bett att få återkomma.

Granfalks brev i sin helhet

I juni 2016 informerade Migrationsverket Solna stad, via en e-post till mig, om att verket i september avser att etablera ett asylboende för 852 personer i Solna. I e-posten framgick varken läget för den planerade lokalisering eller förväntningarna på oss som kommun. På direkt fråga svarade Migrationsverket att staden inte kan få mer information. Däremot stod det klart att avtal ska kunna tecknas 21 september och dagen efter ska asylsökande kunna anlända till boendet. Asylboendet beräknas starta samtidigt som staden ska förbereda sig för att ta emot 268 nyanlända genom den nya bosättningslagen.

Det är idag mindre än en månad kvar till dess asylboendet ska vara på plats och staden har fortfarande inte fått någon som helst ytterligare information som gör att vi kan förbereda oss för hur vi ska kunna möta våra åtaganden, parallellt med de åtaganden som följer av bosättningslagen. Vi har, på egen hand, tagit reda på att tanken var att Hero Sverige AB skulle driva det planerade asylboendet i den fastighet som idag, används som hotell i Frösundavik.

Fastighetsägaren har dock, skriftligen meddelat oss att han har stoppat planerna på uthyrning av hotellfastigheten i Frösundavik till Hero Sverige AB. Jag vore tacksam om Ni kunde bekräfta att det stämmer och att det inte blir något asylboende i Solna. Om det inte stämmer kräver jag att Migrationsverket ger oss besked om och när boendet kommer att starta, dess storlek och om förväntningarna på oss som kommun. Vi måste hinna förbereda stadens organisation för att möta åtagandet.

ANNONS

Vi väntar också på att få besked om hur många nyanlända, enligt bosättningslagen, som Solna ska ta emot under 2017. Jag förutsätter att Migrationsverket ser till att länsstyrelsen vid fördelningen av nyanlända för nästa år, för Solna stads del, tar hänsyn till det stora asylboendet i Solna. Det är nödvändigt för att kunna skapa förutsättningar för ett bra mottagande.

Solna den 31 augusti 2016

Pehr Granfalk Kommunstyrelsens ordförande