Granfalk kräver svar om Frösundaviks planer

Pehr Granfalk vill ha svar kring asylboendet.
Pehr Granfalk vill ha svar kring asylboendet.
Blir det ett asylboende i Radisson Blu Royal Park i Hagaparken?

Det frågar sig Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i ett brev till fastighetsägaren Frösundaviksparken.

Det var i juni som Migrationsverket offentliggjorde sina planer på att öppna ett asylboende för 852 personer i Solna. Men var boendet är tänkt att ligga kunde inte Migrationsverket berätta.

Men enligt handlingar som Lokaltidningen Mitt i tagit del av finns det ett avtal mellan Hero Sverige, som ska driva asylboendet, och Fastighetsbolaget Frösundavik, som äger Radisson Blu Royal Park i Hagaparken.

Hero Sverige har inte velat kommentera planerna och Frösundaviksparken har dementerat att ett asylboende ska öppna i hotellets lokaler. Istället menar man att detta ska byggas om till en förstklassig hotellresort.

Nu vänder sig Pehr Granfalk (M) direkt till Frösundaviksparken för att få svar.

– Jag förväntar mig nu att få besked från Er om Ni har stoppat planerna på uthyrning av hotellfastigheten i Frösundavik till Hero Sverige AB, avslutar han brevet.

Så skriver Granfalk i brevet

I juni 2016 informerade Migrationsverket Solna stad, via e-post till mig, om att verket i september avser att etablera ett asylboende för 852 personer i Solna. I mailet framgick varken läget för den planerade lokaliseringen eller förväntningarna på oss som kommun. På direkt fråga svarade Migrationsverket att staden inte kan få mer information. Däremot stod det klart att avtal ska kunna tecknas 21 september och dagen efter kan asylsökanden anlända till boendet.

Vi har, på egen hand, tagit reda på att Hero Sverige AB ska driva det planerade asylboendet, som ska lokaliseras i Er fastighet, som i dag används som hotell i Frösundavik. Ni har dock själva dementerat att hotellet ska användas som asylboende och istället hävdat att det ska byggas om till en förstklassig och modern resort. Jag förväntar mig nu att få besked från Er om Ni har stoppat planerna på uthyrning av hotellfastigheten i Frösundavik till Hero Sverige AB.

Svar önskas till kommunstyrelsen@solna.se

Solna den 23 augusti 2016

Pehr Granfalk

Kommunstyrelsens ordförande