Granfalk talar ut om AKB-krisen

Pehr Granfalk och Anna KInberg Batra (M).
Pehr Granfalk och Anna KInberg Batra (M).
✔️Varför han krävde Anna Kinberg Batras avgång ✔️Hur man ska hantera SD ✔️Hur den nya Moderatledaren bör vara

Det har varit en turbulent vecka för Moderaterna och särskilt för partiledaren Anna Kinberg Batra. I fredags, efter omfattande kritik och avgångskrav från flera länsförbund, kastade hon in handduken efter bara 2,5 år på posten.

Den som startade det hela är Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna. I en intervju med Radio Stockholm där han kommenterade Moderaternas svaga opinionssiffror aviserade han att förtroendet för Anna Kinberg Batra var slut.

– Jag sa att jag inte tror att hon har förmågan att vända det här. Det har funnits en kritik runt om i landet en längre tid om att man inte är stringent och rak. Det har lovats bot och bättring, men sen händer ingenting. Det har inget med kön eller SD att göra, säger Pehr Granfalk.

Han menar att ledarskapet haft stora problem med att få ut sitt budskap så att det blir begripligt.

– Min kritik ligger i att man fört en popcorn-politik. Det poppar ut förslag hela tiden, men ingen hajar vad de betyder. Till exempel det här med skandalen på Transportstyrelsen. Man kräver att tre ministrar att avgå, men sen säger man att det är statsministern man inte har förtroende för. Eller försvarsöverenskommelsen med regeringen. Sen efteråt presenterar man ändå ett eget förslag? säger han.

Han nämner flera exempel där han tycker att kommunikationen blivit fel.

– Ta det här med SD. Det är ingen big deal egentligen. Vi lägger vilka förslag vi vill utan att ta hänsyn till vilka som röstar på det. Så sent som igår röstade Sverigedemokraterna på ett förslag från Miljöpartiet här i Solna. Det är ingen som kallar Miljöpartiet för bruna för det.

Vem ska ta över partiledarskapet nu då?

– Det finns många goda kandidater, men jag kommer inte att ge dig några namn. Men jag vet några jag gillar, absolut. Nu är det viktiga att vi får till en bra process där alla förbund är med och nominerar, äger han.

Hur ska hen vara?

– Rak, tydlig. Hen ska ha en förmåga att få större förtroende hos väljarna och inom Moderaterna. Hen ska fokusera på att göra en berättelse om vad vi vill.

Vad säger du själv om att ställa upp?

– Jag är Solna trogen.

Men om du får frågan, vill du då?

– Det är absolut inte aktuellt. Jag har fått frågan från en del Solnabor. Vilket är smickrande. Men jag vill fortsätta jobba för Solna.

Så här i efterhand, har du lite lite dåligt samvete?

– Alltså det är elva förbund som står bakom det här. Det är en demokratisk process. Sen är det tråkigt att det skulle spelas upp inför öppen ridå, men det var tyvärr nödvändigt.