Välj ditt område
De nya granitblocken väger ett ton vardera.
De nya granitblocken väger ett ton vardera.

Nya granitblock ska förhindra terrorattacker

Nyheter Tio nya granitblock ska motverka terrorattacker på Drottninggatan. De ställdes ut tidigare i veckan.
– Placeringen innebär att du behöver köra mer sick-sack. Det går inte att få upp samma hastighet som tidigare, säger Ola Eriksson, presstalesperson vid Stockholms stads trafikkontor.

Natten till tisdagen ställdes tio granitblock ut på Drottninggatan. De kommer att stå där tills vidare och tanken är att de ska förhindra tunga fordon från att kunna köra obehindrat på det populära shoppingstråket.

– Ett antal betonglejon har tidigare placerats ut på gatan och de här blocken är ett komplement till dessa. De är en del i att öka säkerheten efter händelsen den 7 april, säger Ola Eriksson vid trafikkontoret.

Granitblocken väger ett ton styck och kommer att stå på gatan tillsvidare. Men Drottninggatan stängs inte av helt och hållet. Räddningstjänst och varutransporter behöver ha möjlighet att ta sig fram på gatan, vilket också innebär att en skenande lastbil kan navigera mellan granitblocken.

– Så är det. Men placeringen innebär att du behöver köra mer sick-sack. Det går inte att få upp samma hastighet som tidigare, säger Ola Eriksson.

Det finns en beställning gjord på ytterligare 40 betonglejon som levereras i september, men var i staden de kommer att hamna är oklart.

Staden har även lämnat i uppdrag åt konstnären bakom de 890 kilo tunga pjäserna att göra tre gånger så tunga betonglejon. Dessa kommer dock inte att levereras förrän tidigast i början av nästa år.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Klart: SL fördubblar biljettkontrollerna

Bostad

Årstafältet får kvarter helt i trä

Nyheter

Kaffets väg till koppen går via Näsby Park

Debaser Medis
Nöje

Debaser stämmer staden: ”Planlöst agerande”

Nyheter

50 supersportbilar invaderar Stockholm

Nyheter

Skottlossning i Väsby – en gripen