ANNONS

Alla grannar till nya t-banan får besök

Innan nya t-banan sprängs fram ska alla fastigheter i närheten besiktigas.
Innan nya t-banan sprängs fram ska alla fastigheter i närheten besiktigas.
Snart börjar de nya tunnelbanelinjerna byggas ut. Inför sprängningarna av tunnlarna besiktigas fastigheterna ovanpå tunnlarna.
ANNONS

Tunnelbanan ska byggas ut till Nacka, Arenastaden och Barkarby. Omfattande arbeten väntar med sprängningar och andra byggen.

Men innan byggstart kommer de som bor i närheten av de framtida tunnelbanetunnlarna att få besök av en besiktningsperson.

Alla fastigheter som ligger närmare tunneln än 50 meter kommer att besiktigas. För hus som är byggda på lera gäller 100 meter.

– Vi mäter avståndet från tunnellinjen på kartan och besiktigar 50 eller 100 meter från den, säger Steve Persson, hållbarhetschef för tunnelbaneutbyggnaden, i ett pressmeddelande.

Räkna med vibrationer

Vid borrning och sprängning uppstår vibrationer som sprider sig till husen ovanpå.

–Vi kommer att sätta värden för varje enskild fastighet som vi inte får överskrida. Och om det finns särskilt känsliga byggnader i ett område så är det de som blir styrande för vår produktion, säger Steve Persson.

Det blir såväl villaägare som hyresvärdar och skolor som får besök. De sker ungefär en månad innan byggstart. Fasader och tillgängliga utrymmen inomhus besiktigas vilket ska ge en bild av byggnadens status för att man ska kunna se om det sker några förändringar under byggtiden.

ANNONS

En av de nya tunnelbanelinjerna är den blå linjen som förlängs från Kungsträdgården till Sofia där en gren går till Nacka och en till Sockenplan, där den kopplas ihop med Hagsätragrenen. Byggstart är planerad till 2018-2019, och byggtiden till 6-7 år.

Åt andra hållet, i nordväst, förlängs blå linjen från Akalla till Barkarby station. Byggstart ska ske till vintern och bygget beräknas pågå i sex år.

Tunnelbanan ska även byggas ut med en ny, gul, linje från Odenplan till Arenastaden.

Alla de nya sträckorna kommer att byggas under jord.

 

 

ANNONS