ANNONS

Grannar bär hjälm mot golfbollarna

Grannarna till Ljusterö golfbana bär hjälm när de klipper gräset för att skydda sig mot golfbollar.

Men nu kanske de slipper skydda sig.

Efter en dom måste golfbanan vidta flera åtgärder.
ANNONS

Drygt 3 000 golfbollar. Det säger sig ägaren till Väsby­ gård, som är granne till golfbanan, ha samlat ihop på sin tomt i över tio års tid.

– Vi har haft problem i alla år. När jag klippte gräset i lördags ramlade två golfbollar ner vid mig. Därför har vi sagt att man ska ha hjälm när man klipper gräsmattan, säger Erling Löfsjögård Nilsson, ägare till Väsby gård.

Väsby gård är både en konferens- och hotellanläggning och bostad åt hotellägarna. Enligt Erling Löfsjögård Nilsson har de felslagna golfbollarna flera gånger landat vid uteplatsen där hotellgästerna äter.

Även fåren på Väsby gård ska ha varit utsatta. Minst ett får har blivit halt efter att ha träffats, berättar grannarna.

Men nu ska de missriktade bollarna minska.­ ­Efter flera års strid, där frågan varit uppe både hos Österåkers kommun och länsstyrelsen, har tingsrätten bestämt att Ljusterö Golf måste vidta flera försiktigsåtgärder.

– Det vore jätteskönt att slippa oroa sig för golfbollarna, säger Erling Löfsjögård Nilsson.

Själva anser dock företrädarna för golfbanan att risken för att träffas av bollar är mycket liten.­ I ett yttrande till länsstyrelsen skriver Ljusterö Golf att de inte håller med Väsby gård om antalet golfbollar som kommit in på grannens mark.

Enligt Göran Glanzmann, vd för Ljusterö Golf, ligger antalet felslagna golfbollar på långt under 3000, som Väsby gård hävdar.

– Det är långt färre än så.

ANNONS

Golfanläggningen har även vidtagit flera skydds­åtgärder redan, skriver Ljusterö Golf till domstolen. Till exempel har de satt upp en varningsskylt, skyddsnät och flyttat delar av banan.

Göran Glanzmann vill inte kommentera domen närmare.

– Vi är väldigt måna om att ingen kommer till skada. Om riskfaktorerna har vi ­olika uppfattning. Vi har även börjat sätta upp ett 12 meter högt skyddsnät nu, säger­ han.

Fakta

Fler grannfejder med golfbanor

Ale kommun,2011: En granne till en golfbana tröttnade på golfbollar på sin tomt. Länsstyrelsen gick på grannens linje och krävde skyddsåtgärder, men beslutet överklagades.

Örebro,2008: Grannar till golfbanan i Lanna överklagade frågan om förlupna golfbollar till mark- och miljödomstolen. Golfbanan krävdes att sätta upp skyddsnät.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.