ANNONS

Grannar bjöds in i tunnel

Platschef Magnus Felldin visar Jane Parri Kronstrand, Katarina Svedberg och Stefan Sundström hur långt man kommit i tunnelarbetet.  Tunneln mynnar ut på Sockenvägen. När gruppen först gick in i tunneln var det strömavbrott och becksvart.
Platschef Magnus Felldin visar Jane Parri Kronstrand, Katarina Svedberg och Stefan Sundström hur långt man kommit i tunnelarbetet. Tunneln mynnar ut på Sockenvägen. När gruppen först gick in i tunneln var det strömavbrott och becksvart.
Nu byggs tunneln som ska göra det möjligt för bussar och invånare att ta sig till det nya bostadsområdet i Tollare.

– Endast en väg in i Tollare skulle aldrig räcka, säger Anders Fallberg vid NCC.
ANNONS

Precis innanför tunnelmynningen droppar snökallt vatten ner i nacken och det är becksvart ett par meter in. Ett elavbrott har släckt ner hela tunneln.

– Det är så klart när man bjuder in grannarna som proppen går, säger Anders Fallberg.

Men så går strålkastaren i gång igen, och gruppen av grannar, kommunanställda och nyfikna från arbetsplatser i närheten vandrar längre in i tunneln under ledning av Magnus Felldin, platschef för tunnelarbetet.

– Längre än så här kan vi inte gå in nu, vi har haft ett parti med dåligt berg, säger Magnus Felldin och lyser med ficklampan i taket för att visa var berget släppt efter sprängningen.

Då är gruppen ungefär 75 meter in i berget. Här är det flera plusgrader och snön och vindarna utanför känns avlägsna.

– Vi kommer att bryta igenom på andra sidan berget i januari. Men först kommer vi inte att spränga oss hela vägen igenom. Om vi gör det så blir det korsdrag och för kallt för att arbeta med betong, säger Magnus Felldin.

Jane Parri Kronstrand och Stefan Sundström arbetar på Tollare folkhögskola och har kunna följa arbetet på nära håll. Fast då har det mest varit resten av Tollarebygget som märkts.

– Men jag har hand om skolans datorer, och servrarna har påverkats av sprängningarna. Inte så att de har gått sönder men de har krävt lite extra uppmärksamhet, säger Stefan Sundström.

NCC:s projekt i Tollare är stort. Ungefär 750 hus ska byggas, både villor och flerbostadshus. Det är den gamla tomten för pappersbruket och i närliggande områden som NCC utvecklar.

ANNONS

Tunneln som Magnus Felldin och hans arbetslag spränger fram ska avlasta Hedenströms väg för ingående trafik i området. Den är också nödvändig för busstrafiken.

Arbetet med tunneln, som kostar uppemot 30 miljoner kronor, började den 1 oktober och man har nu kommit 80 meter in i berget. Tunneln ska bli 125 meter lång och ha två filer för biltrafik och en gång- och cykelväg.

Måndagar, tisdagar och onsdagar har grannar till tunnelbygget fått vänja sig vid sprängsalvor.

– Vi använder ett sprängmedel som heter SSE. Det är en kräm som vi pumpar in i borrhållen. Varje salva väger 700 till 900 kilo, varar sex sekunder och vi tar oss fyra till fem meter per sprängning.

900 kilo sprängmedel tycks vara en otrolig mängd att smälla av men faktum är att bara 15 kilo åt gången detonerar samtidigt.

– Vi vill undvika för kraftiga vibrationer och gör allt vi kan för att skydda fastigheterna.

Klagomål har kommit från grannar som störts av sprängningarna.

– Jag kan förstå att man upplever obehag men vi ligger långt under de gränsvärden som är satta. Och min dörr är alltid öppen, säger Magnus Felldin.