ANNONS

Grannar vill ha kvar 30-talshuset: Förskräckligt om det rivs

Kulturhus, Hon vid det kända huset heter Birgitta Hedenstedt.
Birgitta Hedenstedt bor i det kända Markeliushuset (till vänster) som ligger vägg i vägg med den rivningsaktuella fastigheten (till höger).
Grannarna intill huset på John Ericssonsgatan, som kan rivas, vill att 30-talsfastigheten bevaras.
Birgitta Hedenstedt bor i det kända Markeliushuset som ligger vägg i vägg med den rivningsaktuella fastigheten.
– Det är förskräckligt tycker jag. Jag hoppas inte det blir så, säger hon.
ANNONS

I närheten av Norr Mälarstrand ligger John Ericssonsgatan. I slutet av gatan, i anslutning till vattnet, ligger flera kulturhistoriska hus, byggnader som både är grön- och blåklassade av stadsmuseet.

Ett av 30-talshusen på gatan, som ägs av Lärarförbundet, kan rivas framöver. Fastighetsbolaget som förvaltar huset anser att det finns rasrisk och att byggnadens konstruktion håller på att vittra sönder.

Blåklassat hus vägg i vägg

Grannarna vill dock att huset står kvar. Birgitta Hedenstedt bor i det kända Markeliushuset på gatan, även kallat Kollektivhuset. Huset är blåklassat och ett så kallat statligt byggnadsminne, vilket innebär att huset är skyddat från rivning för all tid framöver. Hennes lägenhet ligger vägg i vägg med huset som kan rivas och hon oroas för att en rivning kan skada det kända huset.

– Jag bor högst upp och har lägenheten intill huset. Det skulle påverka mig väldigt om de river, säger hon.

Historiskt hus på Kungsholmen kan rivas – politikerna avgör

Birgitta Hedenstedt flyttade in i huset för över åtta år sedan. Hon lade lappar i folks brevinkast för att hon så gärna vill köpa en lägenhet i huset. För henne har gatan ett stort värde och hon tycker att fastigheten som kan rivas hör samman med de andra lägenheterna i 30-talskvarteret.

– Det är många hus som är byggda då i det här området, så varför skulle just det här huset vara i så himla dåligt skick, frågar hon sig.

ANNONS

Oro att grannhus ska skadas

Bo Jörnhagen bor i det andra grannhuset och han tycker att rivningen är en slakt av Stockholms kulturarv. Han är orolig för att huset han bor i, och Markeliushuset, kan skadas vid en eventuell rivning.

Han hoppas nu att huset restaureras och att politikerna i stadsbyggnadsnämnden säger nej till rivning.

– Hela gatan är ett kulturarv, säger han.

Bo Jörnhagen tycker även att det är synd att grannhuset som stått tomt sedan 2018 inte har underhållits.

– Det är tråkigt att huset bara står och förfaller, säger han.

Föreningar vill ha kvar huset

Bo Jörnhagen är ordförande för bostadsföreningen på John Ericssonsgatan 2 och har tillsammans med fyra andra bostadsföreningar i kvarteret skrivit ett brev till stadsbyggnadskontoret om att de vill att huset står kvar. Även stadsbyggnadskontoret vill att fastigheten bevaras och hänvisar till att det är grönklassat och huset har ett kulturhistoriskt värde.

Ärendet kommer att tas upp av politiker när stadsbyggnadsnämnden möts den 30 januari.

Mitt i har sökt Lärarförbundet för en kommentar.

ANNONS