Grannar hejdade eldens spridning

Grannen David Kullander var först på plats sedan branden startat på gruppboendet på Kamrervägenw.
Grannen David Kullander var först på plats sedan branden startat på gruppboendet på Kamrervägenw.
Mitt i natten vaknade grannarna av glaskross och skrik.

Gruppboendet på Kamrervägen i Bro stod i ljusan låga.

Beväpnade med varsin brandsläckare kom grannarna till undsättning.

Lugnet hade sänkt sig över Kamrervägen i Bro. Den lilla, smala gatan kantas av villor intill gruppboendet där sex personer med funktionsnedsättning bor.

– Vi ligger och sover, klockan är runt två när vi vaknar av ett himla liv. Någon skriker. Det låter som om någon vill slå ihjäl någon. Min första känsla är rädsla, säger grannen David Kullander.

Han drar upp persiennerna och kikar ut. Rök stiger mot himlen. Då kickar yrkesrollen in direkt. David Kullander är nämligen brandmästare på räddningstjänsten i Järfälla.

Beväpnad med en liten brandsläckare ger han sig ut i natten.

– Jag får på mig lite kläder och genar över grannens tomt. När jag kommer upp ser jag en person som är klädd i jeans och har bar överkropp. Resten av de boende har bara underkläder på sig. Det väller ut rök ur takfoten, säger ­David Kullander.

En man är kvar där inne. Och David Kullander börjar kalkylera över hur han ska få ut mannen när han ser honom genom fönstret på väg ut.

– Jag är van vid att komma först fram till kaosartade situationer och behöva prioritera. När alla var ute kunde jag koncentrera mig på branden.

Flera andra grannar hade också vaknat av oväsendet från branden som inträffade tidigt på måndagsmorgonen förra veckan.

– Jag såg inte röken först, men när jag upptäckte att det pyrde ur takfoten insåg jag att det brann, säger Jonatan Malmström.

Han tog med sig sin största brandsläckare och sprang upp mot boendet. Där fanns redan ytterligare en boende på gatan, Patrik Agardh:

– Det var en bra ”grannsamverkan” kan man säga.

En fyrhjuling, parkerad intill väggen, hade tagit eld. Branden hade sedan spridit sig till taket på boendet. Takstolarna glödde och röken pressades ut från vinden.

– Det är ett tecken på att brandgaserna är nära att antändas. Då hade huset varit övertänt på sekunder, säger David Kullander.

Under tiden som David Kullander och de andra grannarna begränsade branden såg hans fru Jennie Kullander till att personerna på gruppboendet fick komma in i värmen. Det var tre grader kallt och de flesta var barfota, tunt klädda, rädda och förvirrade.

– Det var ganska mycket känslor här hemma. Jag såg till och med tårögda poliser, säger David Kullander.

Grannarna lyckades hålla ställningarna tills räddningstjänst, polis och ambulans dök upp och kunde ta över.

– Utan deras insatser hade förmodligen hela huset brunnit ner. De kunde fördröja och begränsa branden så pass mycket att det var avgörande för hela förloppet, säger Rawaz Karim, informatör på Brandkåren Attunda.

De boende kommer att kunna flytta tillbaka till sitt hem om ungefär en månad.

Polisen misstänker att fyrhjulingen inte fattade eld av sig själv och rubricerar händelsen som mordbrand.

Vid denna tidnings pressläggning fanns inga misstänkta personer.

Jag såg till och med tårögda poliser.David Kullander granne

Fakta

Anlagda bränder i kommunen