ANNONS

Grannar JO-anmäler Solna för planer på modulhus för flyktingar

Stenbackaskolans klassrum ska rivas för att ge plats åt moduler för flyktingar.
Stenbackaskolans klassrum ska rivas för att ge plats åt moduler för flyktingar.
Solna stads planer på att riva delar av Stenbackaskolan och placera modulhus för flyktingar där får kritik.

Nu har grannar gått ihop och JO-anmält stadens agerande.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i var först med att rapportera om stadens planer på att riva delar av Stenbackaskolan och placera ett hundratal bostäder för flyktingar i modulhus där. Tanken är att bevilja ett tillfälligt bygglov så att modulerna kan komma på plats till hösten.

Men förfarandet får nu kritik från närboende, och nu har grannarna startat en hemsida med frågor och svar kring planerna då man känner sig negligerade av staden.

– Vi har känt oss ganska överkörda. Staden fattar beslut men kommunicerar ingenting utåt, säger en av grannarna.

Det man vänder sig emot, och som man alltså valt att JO-anmäla i två separata ärenden, är dels själva förfarandet med tillfälligt bygglov, men också att staden vägrat att lämna ut handlingar om hur man utrett frågan.

När grannarna bett att få ta del av underlaget till tjänsteskrivelsen, har man fått till svar att det endast rör sig om arbetsmaterial och därför inte är en offentlig handling.

– Tittar man i en ärendehandbok så brukar det gå till så att man skapar en skrivelse, en kortare summering där tjänstemännen skriver att de föreslår något. Men till de orden ska man ju också bifoga bilagor eller en utredning, något som styrker påståendena i tjänsteskrivelsen, säger grannen.

Man väljer även att JO-anmäla själva processen med tillfälligt bygglov, då man menar att det beviljas på felaktigt sätt.

– Ett tidsbegränsat tillfälligt bygglov är mer tänkt för ett sommarkafé, jordgubbsförsäljning eller en tillfällig byggbro till exempel. Med tanke på den bostadsbrist som finns så tror inte vi att det här är en tillfällig lösning, säger grannen.

Grannarna menar att det vore bättre att sprida ut modulerna över hela Solna för en bättre integrering. Man vill även att staden ska följa den vanliga detaljplaneprocessen i stället för att använda sig av tillfälligt bygglov.

ANNONS

– Då tror jag att man som granne har lättare att förstå och acceptera förändringen. Vi vill ju att Solna ska skapa bra och hållbara förutsättningar, men att placera allting på en och samma plats, det tror vi inte blir bra.

Anders Offerlind, tillförordnadstadsdirektör, menar att allting gått helt rätt till.

– Det material som finns är utlämnat. Sedan finns det arbetsmaterial som man har som underlag för skrivelsen, men det är ju inte så att det ingår i skrivelsen.

Att bostäderna uppförs med tillfälligt bygglov är just för att de är tillfälliga, menar han.

Grannarna tycker att informationen kring planerna varit bristfällig?

– Jag kan hålla med om att det gått väldigt fort. Det har inte funnits utrymme för så mycket kommunikation och information.

Enligt Anders Offerlind har staden idag ingen plan för var nästa års flyktingar ska bo.

– Vi får titta vidare i höst, vi har inga lösningar idag. Det vi vet är att det inte blir något mer på Stenbackatomten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.