Grannar kan slippa bullrig stenkross

Stockholms stad kan tänka sig att sälja området invid Tyresövägen där NCC vill starta en stenkross. ”Jag vet att det förekommer diskussioner på tjänstemannanivå” säger Tyresömoderaten Dick Bengtson, som gärna vill se en idrottsanläggning på platsen.
Stockholms stad kan tänka sig att sälja området invid Tyresövägen där NCC vill starta en stenkross. ”Jag vet att det förekommer diskussioner på tjänstemannanivå” säger Tyresömoderaten Dick Bengtson, som gärna vill se en idrottsanläggning på platsen.
Planerna på en stenkross i närheten av Lindalen väckte starka reaktioner.

Nu vill ledande politiker rädda kringboende från buller genom att i stället bygga en stor sporthall.

Men då måste NCC som vill bygga krossen lösas ut.

Planerna på en stenkross på gränsen mellan Nacka och Tyresö har fått boende och politiker i de båda kommunerna att reagera. Nyligen skrev två kommunalråd ett protestbrev till Stockholms stad som låtit arrendera ut marken till byggföretaget NCC som planerar att börja krossa sten i närheten av Lindalen och ett nytt bostads­område i Älta.

– Opinionen växer sig starkare hela tiden, säger Dick Bengtson (M) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Tyresö.

Nu föreslår han att Tyresö, Haninge, Nacka och Stockholm i stället bygger en idrottsplats där. Han menar att platsen skulle vara utmärkt för ett samarbete mellan de olika kommunerna eftersom den ligger nära alla kommuner och dessutom är lättillgänglig, nära en ny trafikplats på Tyresövägen.

– Det har länge varit diskussioner om att göra något gemensamt och dela på kostnaderna för anläggningarna. Jag tänker på sporter där varje enskild kommun kanske inte har så många utövare, men där man tillsammans får ett större underlag. Ofta faller det för att anläggningen hamnar för långt från någon kommun.

När Lokaltidningen Mitt i talar med Dick Bengtson och Haninges nämndsordförande Michael Fridebäck (M) nämner de sporter som friidrott, gymnastik, cheer­leading och vissa racketsporter.

– Vi har pratat om en multi­sporthall, säger Michael Fridebäck.

Inte heller Nackas nye fritidsnämndsordförande Tobias Nässén (M) är avvisande.

– Jag är ännu inte insatt. Men generellt sett så är det av intresse att öka samarbetet kring idrottsanläggningar i länet, säger han.

Stockholms stad som äger marken och arrenderar ut till NCC har deklarerat att man kan tänka sig att sälja marken till Tyresö eller Nacka kommun. Men kvar finns frågan kring NCC:s arrendeavtal.

– Att stenkrossen är nära bostadsområden är inte heller bra för oss. Vi kan absolut tänka oss att bli lösta från avtalet, med förutsättning att vi får tillgång till ett annat område, säger Birgitta Norberg, kommunikatör på NCC.

Dick Bengtson tror att det går att skapa något gemensamt mellan kommunerna.

– Finns viljan ska vi kunna få ihop det här, säger han.

Fakta

NCC ska hyra marken i nio år

Stockholm Stad hyr sedan den 1 april ut 4,5 hektar mark i närheten av Älta för 675 000 kronor per år.

Avtalet gäller till mars 2023.

I början av juni skriver kommunstyrelsens ordförande i både Nacka och Tyresö brev till Stockholm Stad för att stoppa planerna på en stenkross. Borgarrådet Madeleine Sjöstedt går därefter ut och talar om att hon är beredd att sälja området till någon av kommunerna.