ANNONS

Grannar får vänta på beslut om kontroversiellt gårdshus

Huset skulle innehålla 24 hyresrätter – men senast i torsdags valde politikerna i stadsbyggnadsnämnden att skjuta upp ett beslut.
Om huset byggs kommer det innehålla 25 lägenheter – men senast i torsdags valde politikerna i stadsbyggnadsnämnden att inte ta något beslut.
Byggplanerna på 25 nya lägenheter på gården mellan Västmannagatan och Dalagatan bordläggs gång på gång av politikerna.
Tjänstemännen gillar huset – grannar ger tummen ner.
ANNONS

Grannar i kvarteret Nebulosan gillar inte alls planerna på det kubformade femvåningshuset på deras innergård.

”Gårdsgruppen” representerar grannar och en förskola i husen runt gården.

– Det är väldigt frustrerande att det bordläggs gång på gång. Vid en noggrann genomgång av detaljplanen tycker vi att finns tillräckligt med skäl att avslå förslaget, säger Henrik von Sydow från Gårdsgruppen.

Skickade tillbaka förslaget

2016 började staden jobba med detaljplanen, men under 2018 skickade politikerna tillbaka planförslaget till tjänstemännen för omarbetning så att grannarna skulle påverkas mindre av det nya huset.

I det senaste förslaget från i höstas har huset flyttats 2,6 meter söderut så att grannarna ska drabbas av mindre skugga. Stadens tjänstemän tycker planerna är bättre och att femvåningshuset med 25 mindre lägenheter ska byggas.

Vill vänta att kommentera

Politikerna har dock inte antagit planen utan flera gånger bordlagt ärendet – senast i torsdags valde stadsbyggnadsnämnden att skjuta upp ett beslut.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) avböjer att svara på frågor om huset på gården, men hälsar via ett mejl från Moderaternas pressavdelning att ”Nebulosan bordlades då vi behöver titta närmare på ärendet”.

Vad det är man vill titta närmare på vill Larsson inte gå in på.

ANNONS

Mindre lekyta för barnen

Gårdsgruppen är emot huset eftersom att barnen på den förskola som använder gården för utevistelse får mindre lekyta.

Gruppen anser också att det saknas redovisningar för hur mycket grannarnas ljusförhållande faktiskt påverkas i verkligheten, samt att förslaget inte har ändrats tillräckligt mycket efter att politikerna skickade tillbaka det för omarbetning 2018.

– Att det bara flyttas lite, trots att politikerna begärt större justeringar, visar på att det inte går att få till ett bra förslag för ett hus på gården, säger Henrik von Sydow.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.