ANNONS

Grannar oroliga få kalhygge i Grimsta

Jan-Erik Larsson, Anders Blomqvist och andra radhusägare är oroliga över Vattenfalls planer.
Jan-Erik Larsson, Anders Blomqvist och andra radhusägare är oroliga över Vattenfalls planer.
Vattenfall vill röja längs kraftledningar för att förebygga avbrott. Det har fått radhusägare i Grimsta att ilskna till.

– Vi vill inte ha ett kalhygge här, säger Jonas Axelsson, som bor på Tidlösavägen.
ANNONS

Jan-Erik Larsson, Anders Blomqvist och Jonas Axelsson bor vid Tidlösavägen där ett 20-tal radhusägare reagerat starkt över att Vattenfall ska ta bort snabbväxande träd som i värsta fall kan orsaka strömavbrott. Totalt handlar det om en sträcka på närmare en halv kilometer mellan Breddenskolan och Valhallavägen.

Träd, mest ek och granar, och annan växtlighet som Vattenfall vill ta bort i en så kallad ledningsgata under kraftledningarna ligger på kommunens mark, som i sin tur ligger nära radhustomter.

Radhusägarna befarar att Vattenfall inte tar hänsyn till de många träd som ägarna har skött i många år.

– Vi förstår att viss vegetation måste bort för att de annars kan komma nära kraftledningar. Men vi är oroliga för är att få ett kalhygge utanför våra fönster. Och vem sköter om kommunens mark efter att Vattenfall varit där? Underhålls det regelbundet, undrar Jonas Axelsson.

Men Helena Kortered, kommunikatör på Vattenfall eldistribution, säger att röjningen är ett måste.

– Underhållet är absolut nödvändigt för att vi ska kunna säkra leveranser av el till våra kunder. Vi vill ju inte ha några strömavbrott på grund av träd som fallit på ledningar eller liknande, säger hon.

Radhusägarna hävdar att det har funnits en muntlig överenskommelse med Vattenfall att de fick sköta både gallring och toppning av träd, som egentligen står på kommunens mark.

Karin Alm, miljösamordnare på Upplands Väsby kommun, känner inte till någon sådan överenskommelse. Men kommunen har nu fått upp ögonen för frågan om skötseln av träd.

– Den ska i framtiden skötas av utbildad personal, säger Karin Alm.

ANNONS