Grannar rasar mot Södra Latins rökare

Södra Latin har lyckats med konststycket att få bort rökningen från skolgården. Men alla är inte lika nöjda.

– Röken bara väller in, säger en granne till skolan.

Runt lekplatsen på Rag­valds­gatan, på baksidan av Södra Latins gymnasium, ligger massvis av fimpar. Betydligt fler nu än innan höstterminen satte i gång.

– Jättemånga är irriterade, vårt hus har förvandlats till en sophög och det är fimpar överallt, säger Katarina Leijonhufvud som bor granne med skolan.

Lokaltidningen Mitt i berättade för ett par veckor sedan om att Södra Latin har lyckats få bort rökningen från skolgården den här terminen. Detta efter att de länge brottats med rök som kom in via fönster och ventilation och påverkade arbetsmiljön.

Nu får alla elever som ertappas med att röka på skolgården ett brev hem till sina föräldrar, en åtgärd som verkligen har fungerat. I alla fall på så vis att rökarna nu går utanför skolgårdens gräns och röker i stället.

– Jag kan ju bara säga att de inte får röka på skolgården, men jag hoppas att det här kan få färre att börja, sa rektorn Patrik Biverstedt.

Katarina Leijonhufvud och andra i området ser dock inte lika positivt på satsningen. Numera står elever och röker utanför deras hus varje rast, berättar hon.

– Vi upplever det som enormt jobbigt och vi får in all rök. Vi har satt upp en ”förbjudet att röka”-skylt men ingen bryr sig om den, även om eleverna är trevliga, säger Katarina Leijonhufvud, som är upprörd över att ingen kommer och städar.

– Skolan gör det väldigt lätt för sig som skjuter bort problemet från sin egen skolgård och i stället skjuter över det på oss. Har de inte ett ansvar för sina elever?

Rektorn Patrik Biverstedt har fått flera samtal från upprörda grannar.

– Vi har full förståelse för dem, men vi har satt upp sopkorgar och vi måste verka för en rökfri arbetsmiljö och skolgård, säger han.

En rökruta är inte aktuell?

– Nej, eftersom kommunen har en policy om att man inte får röka på skolgården kan vi inte införa en sådan. Men vi ska fortsätta att prata med eleverna om att de måste visa hänsyn och inte skräpa ner.