Grannar ska stoppa inbrottsvåg

En inbrottsvåg har svept över Ursvik i höst. Nu har de boende gått ihop för ökad trygghet.

Att hösten innebär ett ökat antal villainbrott är välkänt. Men hittills har hela tio fullbordade villainbrott anmälts i området under oktober och november. Förra året var det endast ett fullbordat inbrott som anmäldes samma period.

Inbrotten har i en majoritet av fallen skett genom uppbrutna eller krossade fönster. Och bland det mest åtråvärda för tjuvarna finns kontanter, smycken och småelektronik.

Nyligen hölls ett uppstartsmöte för att dra igång grannsamverkan i Ursvik, i syfte att förebygga brott och tillsammans hålla koll på vilka som rör sig i området.

– Det är bra att uppmärksamma de som man inte känner igen och fråga om de söker någon, så de vet att man sett dem, säger Peter Saarman, kommunpolis i Solna som jobbar särskilt med Sundbyberg.

Det var stor uppslutning på mötet. Många visade sin upprördhet över det som sker och kräver en förändring omedelbart. Vissa har börjat ta en extra sväng med bilen om kvällen och andra nattvandrar tillsammans.

– Hur mycket poliser vi än har kommer vi inte alltid kunna vara där eller mäta oss i mängd med de boende. Ju fler ögon desto fler kan uppmärksamma det som händer, säger Peter Saarman.

Kerstin Malm är kontaktperson hos polisen för Grannsamverkan i Solna och Sundbyberg och menar att det saknas poliser.

– Därför behövs det mer samarbeten för ett tryggt samhälle. Alla måste hjälpa till, även de boende, annars kan anmälningar bli liggande på grund av knapphändiga uppgifter säger Kerstin Malm.

För att tipsa ska man ringa 114 14 och ser man en misstänkt bil är det bra att ta registreringsnummer. Men vid pågående brott är det alltid 112 som gäller.

Huruvida det rör sig om ligor eller enskilda brottslingar i Ursvik har polisen svårt att uttala sig om. De är medvetna om det ökade antalet inbrott och ska se till att ha en ökad närvaro där.